Понеделник, 2 Октомври 2023

„Тренд“: Няма значение кой ще е първи на изборите

 „Тренд“: Няма значение кой ще е първи на изборите
Публикация   07:45     03 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     386

   Малките партии губят все повече, битката на предстоящите избори ще е между твърдия електорат на партиите. Според социолога Евелина Славкова от агенция "Тренд", стабилно правителство не е много вероятен сценарий дори и след вота на втори април.

На изборите на 2 април няма значение кой ще е първи, съотношението ще се запази и показва три сценария, убедена е Славкова.

   Първият е голяма коалиция - ГЕРБ, ПП И ДБ, това е много трудно да стане.  Другият вариант е ГЕРБ, ДПС, БСП – хартиената. Тук ГЕРБ не виждам как ще влязат, защото е обществено неприемливо, а за ГЕРБ е важна местната власт.  Третият вариант, който не трябва да ни изненадва - нови избори, на есен с песен. 

   „Ние много често сме обект на критики от политиците, ако има някой интерес да бъдем точни, това сме ние, никой не иска да греши да бъде под ударите на хората“, сподели Славкова относно достоверността на социологическите проучвания.

   „Ние няма как на София да ѝ дадем повече тежест, отколкото например на Кърджали, има ограничения в методите“, обясни социологът. И обяви, че  утре „Тренд“започва ново проучване за това какво да очакваме на изборите.

   Славкова сподели, че е много трудно да управляваш и да правиш реформи, когато разчиташ на доброто настроение на някого. 

   Относно НДСВ, тя е на мнение, че тази партия няма потенциал да влезе в следващото Народно събрание.

   „Когато нямаме много силна политическа формация, ще излязат да гласуват твърдите електорати, няма да има особена активност и пак ще си говорим за ниска активност“, смята Славкова. Според нея за малките формации ще бъде изключително трудно, тъй като няма ясна и силна вълна на протестен вот. 

   В средата на месеца ще е ясна политическата картина, прогнозира социологът.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha