Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Снежната покривка в областта достига до около 10 см., като в град Русе е между 5 и 8 см.

Публикация 28 Jan, 2023 / akcent.bg

    Основните пътни артерии в община Русе се разчистват от сняг с 2 машини, като от „Нелсен чистота“ са в готовност с още 7, които да действат в малките часове.

   6 снегорина на „Берус“ излизат да почистват пътищата, свързващи населените места от общината, а 4 машини ще третират срещу заледявания.

   По входно-изходните точки също се действа с техника, но има известно забавяне поради голямо движение в района на Дунав мост.

    През цялата нощ републиканската пътна мрежа, която е близо 512 километра в областта, е почиствана и обработвана срещу обледяване от 33 специализирани машини. Няма затворени пътни участъци, всички пътища, включително и общинските, са проходими при зимни условия. Обработката на настилките продължава особено по местата, където има предпоставка за хлъзгавост и заледяване. Няма снегонавявания, както и данни за населени места без електрозахранване, вода и телекомуникации. Въпреки това поради очакваните отрицателни температури и евентуално засилване на вятъра на места има опасност от обледяване на електропроводите, което може да доведе до моменти прекъсвания на тока. От Областното пътно управление не съобщават и за сериозни инциденти в следствие на снеговалежите.

  Областният управител призовава шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

   По последни данни снежната покривка в областта достига до около 10 см., като в град Русе е между 5 и 8 см. Поради това, че температурите са около 0 градуса, то снежната покривка не се задържа, а се топи. Постоянно се следи и нивото на водоемите в региона, като към момента никъде няма опасност от преливане. Свободният обем в язовирите е много голям. Очакванията са снеговалежът да спре напълно най-късно утре сутрин. От началото на новата седмица прогнозата е за затопляне на времето, но след четвъртък се очаква нов снежен циклон.

    Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама