Събота, 30 Септември 2023

Уеднаквяват правилата за дистанционно отчитане на водомерите

Уеднаквяват правилата за дистанционно отчитане на водомерите
Публикация   18:09     25 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     272

   Предстои сформиране на междуведомствена работна група за подготовка на нормативни промени за уеднаквяване на практиката за отчитане на дистанционните водомери за топла и студена вода. Ще се разглежда възможността за използване на софтуери, за да може данните от тях да могат да се използват както от ВиК операторите, така и от топлофикационните дружества и фирмите за топлинно счетоводство. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков по време на парламентарния контрол днес.

   В  Закона за енергетиката е предвидено до 1 януари 2027 г. индивидуалните водомери за топла вода да бъдат заменени с уреди за дистанционен отчет.

   Водомерите за топла вода се отчитат от топлофикационните дружества и фирмите за топлинно счетоводство, за да се изчисли изразходваната топлинна енергия за подгряване на водата. По същите водомери ВиК операторите  пък отчитат изразходваната вода от потребителите като количество.   

   Сметките сочат, че  монтирането в двустаен апартамент с три уреда за дялово разпределение и един водомер с дистанционно отчитане струва между 170 и 200 лв.

   Припомняме, че в проектозакон за водоснабдяването  и канализацията, който бе публикуван за обществено обсъждане от МРРБ пък е предвидена забрана за ползването  на ВиК услуги  без монтиран  водомер. Периодичността на проверките  на индивидуалните водомери да е 10 години, е записано още в проектозакона.

    По време на  парламентарния  контрол  днес министър  Иван Шишков  припомни, че цената на водата не се формира от МРРБ, но според него  ВиК секторът се нуждае от много по-сериозно планиране и задълбочен анализ на проблемите. Тези проблеми, които има да се решават във ВиК сектора, според мен са проблеми, които следва да ги решава НС с помощта на регионален министър, каза Шишков. При това положение, след като очевидно се очертава следващ служебен кабинет, ще бъдат започнати действия в тази посока, допълни министърът,  цитиран от БТА.

Тагове : правила , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още