Днес е : Сряда, 31 Май 2023

СДС Русе: Изпадането в кредитна зависимост на Община Русе ще доведе до вдигане на данъците

Публикация 23 Jan, 2023 / Текст и снимка: Румен НИКОЛАЕВ

Тегленето на заем от 12 млн. лева и асфалтирането на улици не са подходящи в този момент

   Сесия на дълга или Сесия на сделките...

 Така общинският председател на СДС и член на НИС Станимир Станчев определи предстоящата общинска сесия на нарочна пресконференция.

    Сред въпросите, които ще бъдат зададени са за това дали и как се усвояват държавните пари, като визира неусвоените средства за дватата моста /единият при ЛВЗ/ и за Доходното здание.

    С примери за отстъпено право на строеж под натиск той говори за гаражите под Високото напрежение, които щяла да изгражда пловдивска фирма на тамошен воевода. По- скоро проблемът е в това да има влияние на власт е нормално, каза Станчев.

   Но като най-притеснително той определи дълговете на община Русе, които ако на предстоящата сесия се увеличат с още 12 млн. лв. за асфалтиране, то финансовата стабилност на общинския бюджет ще бъде с до 50 на сто дългове.

  Този заем е необходим, но сега не е моментът да бъде теглен, както и да е използван.

    Своебразна бомба представляват всичките кредити, която може да бъде спряна единствено с увеличаване на данъците, смята Станчев.

   Елеонора Николова се опита да намери отговор защо новите потенциални инвеститори се представят спешно сега, след като от повече от месец и половина те са представили своите намерения. Няма отговор какво се случва с остатъка от 2 млн. лева от мандата на предния кмет, които бяха определени за довършване на ул. Потсдам. Още повече, че съдът е защитил интереса на собственика на частния имот, каза още Николова.

   Диан Недков от своя страна заяви, че новият инвеститор няма намерение за извъшване на граждански полети и изтъкна, че това е основната причина летището да бъде прехвърлено на Община Русе. Недков изрази и съмнение, че общината умишлено не е взела отпуснатите от държавата 2,6 млн. лева, тъй като те ще е трябвало да бъдат разходвани при строг отчет, от какъвто кметът явно бяга.

  Той изрази и съмнение, че е предвиден достатъчно финансов ресурс от страна на потенциалните инвеститори за асфалтиране на пистата, като се има предвид, че малайзийската фирма бе раправила разчет за 40 млн. лева.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама