Събота, 20 Април 2024

Въпреки, че не сме в еврозоната, трябва да сме подготвени за тежки времена

Въпреки, че не сме в еврозоната, трябва да сме подготвени за тежки времена
Публикация   08:33     23 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     324

  По последната статистика на БНБ не се забелязват притеснителни процеси, свързани с повишаването на лихвите, но всички трябва да бъдем подготвени за плавното им, но сигурно покачване. Това каза Десислава Николова, старши финансов анализатор в MoitePari.bg, в  Bloomberg TV Bulgaria.

   Финансовата платформа "Моите пари" проведе проучване за инвестиционните решения и нагласите на потребителите към инвестирането в условия на висока инфлация и волатилност на международните пазари. 

   Нагласата на българина е, че се очаква инфлацията да бъде между 15 и 25%, като тя няма да бъде временно явление, каза Десислава Николова.

   "Хората всъщност не предприемат никакви действия, за да защитят своите спестявания", защото ги е страх и защото не знаят какви мерки да вземат, каза Николова. "Липсата на финансова грамотност е много сериозен проблем при българите".

    Финансовият анализатор предупреди хората да бъдат особено внимателни, когато получават инвестиционни съвети, особено в социалните мрежи и да се доверяват на специалисти. Тя сподели, че в момента се наблюдава особено голяма активност на измами чрез ненадеждни инвестиционни съвети, но също и на измами чрез обучителни курсове за финансова търговия, чрез които също могат да подведат хората.

Огромен процент - 83% от анкетираните посочват, че не разглеждат Българската фондова борса като място за инвестиране, сподели финансовият анализатор. "Като цяло на хората им липсва доверие в надзорните институции, липсва ликвидност, има и недоверие към листваните компании". Гостенката подчерта, че липсва държавна политика, липсва държавна воля за реформа на българската фондова борса и че "това няма да се случи от само себе си".

    "Всъщност голяма част от потребителите не разбират инвестициите в блокчейн, крипто и финтех. Хората избягват да инвестират в нещо, което не разбират. По същия начин е и със Зелената енергия и инвестирането в зелени технологии". 

Относно инвестициите в недвижими имоти Николова каза, че хората очакват, че ще има застой на пазара на недвижими имоти и няма да има драстични корекции след намесата от страна на Европейската централна банка. "Хората са спокойни по отношение на цените на имотите към настоящия момент".

   "Хората се въздържат от инвестиции в недвижими имоти. А тези, които възнамеряват да купят имот, ще закупят къща, като финансирането ще бъде чрез жилищен или потребителски кредит, в зависимост от възможностите и размера, като ще вземат за финансиране кредит до 100 000 лв.". 

Сигурна съм, че има изчакващи на пазара на недвижими имоти, каза още гостенката. "Аз може би ще ги разочаровам, че нещата няма да стават по-хубави".

   "Кристин Лагард каза, че ще предприеме толкова корекции от страна на ЕЦБ, колкото са необходими, за да бъде постигната инфлация от 2-3%, а средната за еврозоната инфлация, която е заложена в момента, е най-малко 10%. Не ни очакват добри времена. Ще навлезем в рецесия. Всички се надяваме тя да не бъде дълбока. Но виждаме как някои банки вече предприеха увеличение по лихвите по кредити. Въпреки че не сме част от еврозоната, въпреки че много голяма част от икономистите казват: "Ние не сме част от еврозоната, всичко е наред. Просто при нас идват нещата с малко по-голямо закъснение". Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha