Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Nexo плаща глоба от 45 млн. долара в САЩ, за да прекрати разследванията на властите

Публикация 20 Jan, 2023 / akcent.bg

Компанията няма да възстанови предлагането на своите продукти в САЩ, ще трябва да плати глобата в рамките на 12-месечен период

   Основаната от българи компания за цифрови активи Nexo Capital Inc. ще плати 45 млн. долара под формата на санкции на федералните и щатските регулаторни органи на САЩ във връзка с обвинения, че е нарушила правилата за ценни книжа, предлагайки продукт за криптокредитиране. 

   В четвъртък (местно време) Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) заяви, че продуктът Earn Interest Product (EIP) на Nexo е равнозначен на ценна книга, която е трябвало да бъде регистрирана в агенцията. Това е последното от поредица дела, които главният регулатор на WallStreet завежда във връзка с подобни продукти. През февруари 2022 г. SEC повдигна първите си обвинения срещу дъщерно дружество на BlockFi Inc за продажба на подобен продукт.

   „Ние не се интересуваме от етикетите, поставени на предложенията, а от техните икономически реалности. И част от тази реалност е, че криптоактивите не са освободени от федералните закони за ценните книжа", казва в изявление Гурбир Гревал, директор по правоприлагането на SEC.

   Nexo ще плати 22,5 млн. долара на SEC и 22,5 млн. долара за уреждане на обвинения на щатските регулаторни органи, заяви SEC.

   В същото време обаче в споразумението Nexo не признава или отрича констатациите на агенцията.  

   През юни 2020 г. или около тази дата Nexo е започнала да предлага и продава EIP в Съединените щати. EIP позволява на американските инвеститори да предлагат своите криптоактиви на Nexo в замяна на обещанието на Nexo да плаща лихви. В документа на комисията се посочва, че Nexo е рекламирала продукта като средство, с което инвеститорите могат да печелят лихви върху своите криптоактиви, и е упражнявала правото си на преценка да използва криптоактивите на инвеститорите по различни начини, за да генерира приходи за собствения си бизнес и да финансира лихвените плащания към инвеститорите в EPI. Американският регулатор констатира, че EIP е ценна книга и че предлагането и продажбата на EIP не са отговаряли на изискванията за освобождаване от регистрация в SEC. Поради това Nexo е трябвало да регистрира предлагането и продажбата на продукта, което не е направено. 

   През септември 2022 г. регулаторите от осем американски щата - Калифорния, Кентъки, Мериленд, Ню Йорк, Оклахома, Южна Каролина, Върмонт и Вашингтон - заявиха, че Nexo е предлагала акаунти с доходоносни лихви, без да регистрира инвестиционните продукти като ценни книжа.

   През декември Nexo заяви, че постепенно прекратява предлагането на своите продукти и услуги на американския пазар след заповеди за прекратяване и забрана от няколко щата във връзка с нейните лихвоносещи продукти. 

   При сключването на извънсъдебното споразумение щатските власти вземат предвид коригиращите действия, предприети своевременно от дружеството, и сътрудничеството му със служителите на комисията. Така например, след като през февруари 2022 г. SEC отправи обвинения, свързани с подобен криптоинвестиционен продукт, Nexo доброволно е преустановила предлагането на EIP на нови американски инвеститори и е преустановила плащането на лихви по нови средства, добавени към съществуващите акаунти на EIP на американски инвеститори. 

   Освен това в разследването на SEC се посочва, че през декември Nexo е обявила, че прекратява предлагането на EIP в някои щати и постепенно преустановява предлагането на всички свои продукти и услуги в САЩ, включително окончателно прекратява предлагането на EIP на всички американски инвеститори.

   „Обвинихме Nexo, че не е регистрирала своя продукт за криптозаеми на дребно, преди да го предложи на обществеността, заобикаляйки съществени изисквания за оповестяване, предназначени за защита на инвеститорите", заяви председателят на SEC Гари Генслър. „Спазването на нашите изпитани във времето публични политики не е избор. Когато криптокомпаниите не спазват изискванията, ние ще продължим да следваме фактите и закона, за да ги държим отговорни. В този случай, наред с други действия, Nexo слага край на предлагането на своя нерегистриран кредитен продукт на всички американски инвеститори“. 

Nexo слага край на предлагането на своя нерегистриран кредитен продукт на всички американски инвеститори.
Гари Генслър
председател на SEC

    „Изключително сме удовлетворени от това цялостно и окончателно решение, което еднозначно слага край на всички спекулативни твърдения относно отношенията на Nexo с регулаторните органи и институциите в САЩ. За съжаление дори български държавни органи и институции не се посвениха и продължават да злоупотребят с американското име и реакциите във връзка с тези безобразни действия по създаването на алиби тепърва предстоят. Нескопосаните внушения за “международен” елемент в действията срещу Nexo, за да се обоснове безочлив произвол срещу дружеството ни “Ен Ди Ес” ЕООД и нашите над 600 служители в България, като едва ли не по искане на “евроатлантически партньори”, са разобличени от неопровержими факти. В допълнение, опитът да се прикачи акцията срещу Nexo, посредством насрочването ѝ в ден, който да съвпадне с друга акция на Европол срещу кол центрове в България, Сърбия и Кипър, използващи криптовалути, бе осуетен от официалното потвърждение на EUROJUST (Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие), че двете събития не са свързани. Въпреки това, организаторите постигнаха немалко от своите политически цели. На всички участници и пригласящите им по време на неуспешните опити да се убие един успешен и растящ бизнес, ще бъде потърсена съответната отговорност за всички нанесени щети”, казва Антони Тренчев, съосновател на Nexo, цитиран в прессъобщение на компанията.

  Антони Тренчев, съосновател на Nexo. Снимка: Bloomberg Антони Тренчев, съосновател на Nexo. Снимка: Bloomberg

„Уверени сме, че съвсем скоро ще бъде формирана ясна, устойчива и предвидима регулаторна рамка в Съединените щати, така че Nexo и сходни компании да могат да предлагат все повече добавящи стойност продукти в съответствие със законовите и други нормативни изисквания. Така САЩ отново ще се препотвърди като световия двигател на иновациите, който от десетилетия е”, казва Коста Кънчев, съосновател на Nexo. 

Уверени сме, че съвсем скоро ще бъде формирана ясна, устойчива и предвидима регулаторна рамка в Съединените щати, така че Nexo и сходни компании да могат да предлагат все повече добавящи стойност продукти.
Коста Кънчев
съосновател на Nexo

   С това се приключват всички многогодишни разследвания на Nexo, които разглеждат различни аспекти на бизнеса, след доброволното решение на компанията да спре предлагането на своето EPI в САЩ, активното и организирано напускане на американския пазар от страна на Nexo и споразумението за заплащането на паричната санкция, платима в рамките на 12-месечен период.

   През миналата седмица пък българските прокурори повдигнаха обвинения на четирима души в рамките на разследването на базирания в Лондон криптозаемодател Nexo, управляван от бивш български депутат. 

    Четиримата български граждани са обвинени в образуване на организирана престъпна група, свързана с пране на пари, нелицензирани банкови дейности, данъчни и компютърни престъпления, заяви Борислав Сарафов, ръководител на Националната следствена служба, на пресконференция в петък. Полицията е конфискувала пари, компютри и криптоактиви с неизвестна стойност. 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама