Днес е : Понеделник, 27 Март 2023

Мащабна анкета разкрива картината на разпространение и употреба на наркотици в област Русе

Публикация 13 Jan, 2023 / akcent.bg

Инициатива "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата" ще покаже сериозността на проблема и ще търси подкрепа от обществото

  

    Резултатите от мащабна анкета вече са готови. Това съобщи д-р Росица Георгиева, началник на РУО Русе. Проучването е извършено в цялата Русенска област, като са обхванати 4446 ученици във възрастовите групи 5-7 клас и 8-11 клас, и над 3500 родители.

  Анкетата е част от Инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата” идеен огранизатор на която е Акцент.БГ и включва различни държавни, общински структури, неправителствени аргинизации- РУО, РЗИ, БЧК, Община Русе- Превантивно- информационен център, Младежки дом,  ОДМВР, Областна администрация, представители на спортни клубове и танцови формации.

   До дни резултатите от широкото проучване ще бъдат анализирани от Регионалната здравна инспекция и ще бъдат обявени. Така може би за първи път ще се добие представа, макар и минимална, за мащабите на разпространение и употреба на наркотични вещества, както и до колко жителите на областта са запознати със сериозността на проблема.

   До 15 януари е срокът, в който в рамките на инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата”  тече конкурс за плакат и рисунка по темата. Към днешна дата има  51 участници, като в оставащите дни броят им сигурно ще нарастне. Резултатите ще бъдат обявени официално, а победителите- наградени.

Областна администрация безрезервно подкрепя и ще участва активно в Инициативата, в която са се включили почти всички регионални и местни институции и организации, които имат отношение към проблема. Това каза пред участниците в срещата областният управител Анатоли Станев и подчерта, че на един следващ етап ще бъдат проведени дейности за по-мащабна борба с дрогата в Русе и в областта.

   Идеята на Инициативата е децата и русенци да бъдат сигнализирани за мащабите и сериозността от разпространението и употребата на наркотични вещества. Особено опасни и застрашаващи здравето и живота са в последно време анфитамини и метаанфитамини /т.н. кристали/, които скоростно се предлагат и продават на ученици на различни места в града и в областта- училища, училищни дворове, заведения.

  Трябва и учениците, и техните родители да знаят, че употребата на дрога не е само личен избор, тъй като след инвалидизиране след като влезе в групата на зависимите, независимо от възрастта, такъв индивид вече е в тежест преди всичко на себе си, но и на семейството, както и на обществото.  Децата трябва да бъдат научени и да могат да се противопоставят на т.н. „колективен натиск” на своите връстици, които вече употребяват наркотици.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама