Четвъртък, 30 Май 2024

"Маркет линкс": ГЕРБ-СДС твърдо на върха, 41% нямат доверие на Радев, 76% - на Петков!

Публикация   06:53     31 Дек, 2022 /     akcent.bg   /     273

Близо 85% смятат, че страната се развива в негативна посока. Това са исторически ниска нива на измерване на този индикатор, коментира социологът Добромир Живков

    При предсрочни парламентарни избори първа политическа сила е ГЕРБ с 22,6%, втора е "Продължаваме промяната" - 16,2%, трета ДПС - 12,2%, четвърта "Възраждане" - 10,0%, следвани от БСП - 9,6%, "Демократична България" - 8,3%, "Български възход" - 2,6%, и "Има такъв народ" - 2,2%.  

   51% смятат, че политическата отговорността при неуспех на това Народно събрание да гласува редовен кабинет би била на всички политически сили, включително и на президента. 14% смятат, че отговорността би била на ГЕРБ, а 6% на „Продължаваме промяната“.

   Това показват данните от ново проучване на „Маркет Линкс“. Национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и “Маркет ЛИНКС”, проведено сред 1022 лица над 18 г. в страната в периода 10-20 декември 2022 г. по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета.


„За съжаление, от гледна точка политическата ситуация в страната българските граждани дават много ниски оценки. Изразяват своето опасение и страхове от това как ще се развива България като цяло“, заяви социологът Добромир Живков.

  По думите му всички обществени очаквания са свързани с това дали ще има редовен кабинет.

  „Виждаме голям спад на удовлетворението от развитието на страната. Около 10% смятат, че страната се развива в позитивна посока, докато близо 85% смятат, че страната се развива в негативна посока. Това са исторически ниска нива на измерване на този индикатор“, добави социологът.   За първи път се отчитат малко по-висока степен на недоверие към президента, отколкото на доверие.

„През годините той се радваше на доверие от около 55%. Сега 40% от анкетираните имат доверие на президента Румен Радев, а 41% нямат такова“, каза Живков.

43% нямат доверие на служебния премиер Гълъб Донев, докато 18% имат доверие. По настоящем правителството и в частност служебният премиер остават в сянка, основния фокус е върху политическите лидери и всички те отбелязват спад през последните месеци.Според социолога политическата криза води до спад на доверието в политическата класа.

76% от запитаните нямат доверие на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков, докато 19% му имат доверие.

57% смятат, че е важно да има машинно гласуване, за да има честни избори, 25% не подкрепят това твърдение, а 18% не могат да преценят.
 „За съжаление, готовността за гласуване намалява. Понастоящем готовност за гласуване изразяват само твърдите партийни електорати“, заяви Добромир Живков.

32% заявяват, че твърдо ще гласуват, 26% със сигурност няма да гласуват, 16% се колебаят.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha