Сряда, 21 Февруари 2024

,,Булмаркет,, не е собственик или наемател на дерайлиралите цистерни в Сърбия

,,Булмаркет,, не е собственик или наемател на дерайлиралите цистерни в Сърбия
Публикация   11:06     26 Дек, 2022 /     akcent.bg   /     494

   Във връзка с появилите се спекулации, че дерайлиралите цистерни с амоняк край сръбския град Пирот са на „Булмаркет“ категорично заявяваме следното:

„Булмаркет“ не е собственик или наемател на дерайлиралите цистерни в Сърбия.

  „Булмаркет“ не е собственик на превозвания товар.

  „Булмаркет“ или негово дъщерно дружество не е превозвач на композицията на територията на Сърбия.

    Опитът да се замеси името на дружеството в този инцидент не отговаря на истината и фактите.

   Инцидентът е станал снощи, когато влак с вагони цистерни, превозващ амоняк, е дерайлирал в Източна Сърбия. Има един загинал, а повече от 50 души са вдишали вредния газ. Седем души са били откарани в Ниш. Поради намалена видимост на близката магистрала до България са станали пътни инциденти и полицията е затворила магистралата.

   Компанията „Сърбия Карго“ е съобщила, че това е товарен влак, който се движи ежедневно по участъка Ниш - Димитровград и превозва суровини от България до Прахово и Шабац.

   Една от цистерните е паднала в коритото на река Нишава. В град Пирот е обявено извънредно положение. Властите призоваха жителите да не напускат домовете си.

   Влакът е с български товар, но няма как да се търси отговорност от страната ни за случилото се, тъй като към момента на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските държавни железници, съобщи заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

   „Влаковата композиция е с български товар и е натоварена на територията на България. Всички 20 вагона са френски и немски като са наети, транспортирани от български частен оператор до границата със Сърбия, където композицията е предадена на колегите от сръбския държавен железопътен оператор. Машинистите са от страна на сръбския оператор. Не може да се търси отговорност от България при положение, че сръбските железници са приели технически влака на границата и са поели оттам“, каза Папукчийски.

   България е предложила помощ за справяне с инцидента. В момента сръбските власти анализират дали има нужда от такава.

   По информация на българските власти са се обърнали 3 вагона от композицията. При дерайлирането има спукан балон на едната от амонячните цистерни, което е довело до сериозен разлив. От другите два обърнати вагона е имало теч откъм капаците, но той бързо е овладян.

 

 
 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha