Днес е : Четвъртък, 8 Юни 2023

Икономист: Имаме 10 дни за втория транш по Плана за възстановяване, а сме готови с едва 8 от 66 мерки

Публикация 22 Dec, 2022 / akcent.bg

По отношение на Плана за възстановяване нямаме един-единствен риск, който да ни притеснява. Това е много мащабна инициатива, която е свързана както с реформи, които България трябва да изпълни, така и с различни проекти, които трябва да стартират и да бъдат завършени. Рисковете са цяла плеяда, но най-значимите са политическите.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria икономистът от Института за пазарна икономика Петя Георгиева.

Това означава определени законодателни промени да не могат да бъдат реализирани. Административният риск също не е за подценяване – администрацията да не успее да проведе реформите или да стартира проектите по Плана.

   Съдебната реформа е най-ключовото нещо, което трябва да бъде направено. За нея има множество закони и законопроекти, които трябва да бъдат приети, свързани със стабилизирането на върховенството на закона в България. Борбата с корупцията е само една част от това.

Голямо забавяне наблюдаваме по абсолютно всички възможни стълбове. На практика за следващото плащане ни остават 10 дни, за което трябва да изпълним всички 66 мерки, а сме изпълнили само 8. За следващата година до юни имаме поне още 45 мерки. Аз съм доста голям песимист, ще има много затруднения с някои от тях. Може да има някакво забавяне, което означава забавяне за финансирането.

Наблюдава се един каскаден ефект, защото голяма част от реформите са свързани. Ако се забавим в началото, това означава реформите и проектите да се изтеглят напред във времето, а не знам доколко Комисията ще е склонна да изчаква.

Сектор „Енергетика“ е един от ключовите и най-проблемите по Плана.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама