Събота, 23 Септември 2023

Депутатите в комисия решиха минималната заплата да стане брутна

Депутатите в комисия решиха минималната заплата да стане брутна
Публикация   17:30     20 Дек, 2022 /     akcent.bg   /     189

От 1 септември догодина Министерският съвет ще определя минимална брутна работна заплата за следващата година

   Решението за определяне на минималната работна заплата в България получи пореден обрат, след като социалната комисия в парламента одобри замяната на термина „минимална работна заплата“ с „брутна минимална работна заплата“.

  Така на второ четене депутатите от Комисията по труда и социалната политика приеха брутната минимална работна заплата за страната за следващата календарна година да се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50% от средната брутна работна заплата за предходната година, съобщава БТА.

   Към момента минималната работна заплата е 710 лева и се определя с постановление на Министерския съвет.

Парламентарната комисия разгледа общо четири предложения за повишаване на минимална работна заплата чрез промени в Кодекса на труда.

  Първото бе предложението на БСП, което беше прието и в пленарна зала на първо четене. С него депутатите решиха размерът на минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50% от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца. Вносител на законопроекта за изменение на Кодекса на труда са депутатите от „БСП за България“. 

  Подобно е и искането и на "Продължаваме промяната" - минималната заплата да е 50% от средната, като се определя въз основа на данните на НСИ за предходните две тримесечия.

   ГЕРБ-СДС предложиха минималното заплащане да се определя до 1 септември въз основа на предходните 12 месеца.

   По предложение на Деница Сачева от ГЕРБ-СДС обаче понятието "минимална работна заплата" се заменя с „брутна минимална работна заплата“. Това искане беше подкрепено на второ четене днес.

   Срещу добавянето на определението "брутна минимална работна заплата" в ресорната комисия гласуваха депутатите от "БСП за България".

  След заседанието на комисията лидерът на левицата Корнелия Нинова определи случилото се днес като абсурд. Колегата X и бивш социален министър Георги Гьоков каза, че на практика с приетото предложение се бламира определянето на адекватна минимална работна заплата за 2023 г. Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha