Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Фирмите няма да отчитат пред НАП командировъчните

Публикация 19 Dec, 2022 / akcent.bg

   Фирмите няма да докладват в НАП на кого изплащат командировъчни. Депутатите изключиха тези необлагаеми доходи от задължението да бъдат декларирани пред данъчните при второто четене на промените в Закона за данъците върху на доходите на физичеките лица в пленарна зала.

   Предложението бе на Министерство на финансите, внесено между първо и второ четене на законопроекта, и предизвика остри критики от бизнеса заради огромната бюрократична тежест, която ще предизвика. Идеята на МФ е да се води регитър за всички доходи на хората, дори и тези, които са освободени от данъци, и тези данни да се подават от платците на сумите. Целта е по-прецизно да се определи кой от какво социално подпомагане има нужда, а също да се използва и при определянето на енергийно бедните. Освен това информацията в НАП за всички доходи на хората ще позволява бързо да се прави проверка кой откъде има доходи и как е придобил имуществото си, обясниха от МФ

   Работодателските организации излязоха с позиция, че им се стоварва прекомерна административна тежест с искането да подават данни в НАП за всеки получател на дневни пари и пътни разходи от командировки.

   От догодина обаче всички останали платци на необлагаеми доходи ще трябва да подават информация в НАП на кого са изплащали суми: банките - за лихвите, хазартните оператори  - за печалбите от хазарт, арендаторите - за рентите и др. НАП ще събира информация дори от НОИ и службите за социално подпомагане за изплатени пенсии и помощи.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама