Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Плувците ветерани на ИРИС със силно представяне и в Одрин

Публикация 15 Dec, 2022 / akcent.bg

Николай Ханджиев спечели пет златни отличия

От 9 до 11 декември т.г. в Одрин, Турция, се проведе международен турнир по плуване за ветерани (над 25-годишни) плувци (International Winter Championship for Master Swimmers 2022). Участваха около 300 състезатели от България, Гърция, Кипър и Турция.

Състезанието се проведе на закрит нов общински 50-метров басейн - Edirne Olympic Pool, с десет плувни коридора. Басейнът e много футуристично изглеждаща сграда, почти изцяло от стъкло и пластмаси, и е базиран в чудесен нов жилищен комплекс от 50 хил. жители (Одрин е почти 200-хиляден град) и включва още под един купол три басейна, вкл. 20-метров бесейн за загрявка и басейн за деца до 7-8 години. Около водните площи е с подово отопление и независимо от многото състезатели, обикалящи около сините коридори, всичко е сухо и удобно за участниците.

Тридневната тежка програма включваше спринтовите дисциплини за мъже и жени в плуването - 50, 100 и 200 м от всички стилове и 200 и 400 м съчетано плуване, 400 и 800 м свободен стил. Всеки плувец имаше право на два старта дневно. Съдийството бе с множество професионални проверки и контроли и невиждана дисциплина на съдийската бригада, като на световно първенство. Всеки плувец се допускаше до участие в плувна дисциплина след представяне на спортно-състезателната си карта, включваща снимка и уникален номер на членството си. Трима съдии /всеки поотделно/ извършваха персонална проверка преди плувните стартове.

Плувците на ИРИС РУСЕ ВЕТЕРАНИ – 13 състезатели, спечелиха в индивидуалните дисциплини 28 златни медала - Николай Ханджиев – пет, Веселин Василев, Камен Марков и Емил Любенов – по четири, Моника Вучева, Ия Ковачева и Тодор Керчев-Паная – по три, Петър Харизанов и Румен Мушанов - по един. Медали спечелиха и Илиян Цанков и Иван Грозданов. Интересно и динамично бе при щафетните плувания, в които ветераните плувци на ИРИС-Русе спечелиха един комплект златни медали.

         От името на ИРИС-Русе русенските ветерани връчиха  на съдийския апарат и домакините-организатори от Одрин календар на русенския плувен клуб за 2023 година, флагчета на ветеранския клуб и илюстровани реклами на Русе.

Русенските плувци ветерани приключиха състезателната година като комплексни шампиони на България и с редица победни участия в много международни турнири.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама