Понеделник, 2 Октомври 2023

Парламентът отхвърли проектокабинета ,,Габровски,,

Парламентът отхвърли проектокабинета ,,Габровски,,
Публикация   17:41     14 Дек, 2022 /     akcent.bg   /     264

   Парламентът отхвърли предложеният от ГЕРБ-СДС кандидат за премиер проф. Николай Габровски, с което на практика бе блокиран и изборът на предложения от него кабинет. При гласуването в пленарната зала кандидатурата му беше подкрепена със 113 гласа "за" и 125 "против", без "въздържали се". "За" проф. Габровски гласуваха всички депутати на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". "Против" бяха всички народни представители на "Продължаваме промяната", "Възраждане", БСП, "Демократична България" и един независим депутат. 

   По правилник, ако кандидатът за министър-председател не получи достатъчен брой гласове, то не се пристъпва към гласуването на структурата и състава на кабинета, обясни преди гласуването председателстващият заседанието Йордан Цонев.

   С отхвърлянето на кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер приключи и конституционната процедура по избор на Министерски съвет на България.

   3-часови дебати предшестваха гласуването. От парламентарната трибуна лидери на четири от парламентарно представените партии заявиха категорично, че няма да подкрепят проектокабинета "Габровски" - "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Възраждане". От ДПС обявиха, че ще направят компромис, за да дадат шанс кризите да бъдат решени, с което дадоха своята подкрепа за бъдещ кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание. От "Български възход" пък обявиха, че ще подкрепят персонално проф. Габровски като кандидат за премиер, но не и предложения състав на кабинета, тъй като липсвало яснота кой ще носи политическата отговорност. 

   "Нека любовта към България днес надделее, нека запазим родината си и заедно да преодолеем бедата, в която сме изпаднали, и нека тази любов, която всеки от нас таи в себе си, надделее над чисто егоистичното", призова в началото на днешното заседание проф. Николай Габровски, който представи структурата и състава на предлагания от него кабинет пред депутатите:

 • Николай Стефанов Габровски – министър-председател
 • Малина Валентинова Крумова – заместник министър-председател по управление на средствата от Европейския съюз
 • Миглена Янакиева Тачева – заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието 
 • Меглена Иванова Плугчиева-Александрова – заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите 
 • Маринела Пиринова Петрова – министър на финансите 
 • Благородна Христева Макева-Найденова – министър на вътрешните работи 
 • Атанас Димитров Запрянов – министър на отбраната 
 • Драгомир Валериев Заков – министър на външните работи
 • Мартин Иванов Дановски – министър на икономиката и индустрията 
 • Добромир Проданов Симидчиев – министър на регионалното развитие и благоустройството 
 • Прошко Начев Прошков – министър на транспорта и съобщенията 
 • Събина Тодорова Събева – министър на труда и социалната политика
 • Благомир Николаев Здравков – министър на здравеопазването 
 • Славчо Томов Томов – министър на образованието и науката
 • Ириней Борисов Константинов – министър на културата
 • Васил Георгиев Грудев – министър на земеделието, храните и горите 
 • Милена Иванова Стойчева – министър на иновациите и растежа 
 • Красимир Йорданов Симонски – министър на електронното управление 
 • Николай Ангелов Павлов – министър на енергетиката 
 • Мартин Георгиев Захариев – министър на туризма
 • Борил Пламенов Кръстев – министър на младежта и спорта 

"Изборът на хората за проектокабинета надхвърля политическите пристрастия, тъй като политическият елит не е в състояние да излъчи стандартно коалиционно или еднопартийно правителство. Проф. Габровски и неговият кабинет могат да предложат антикризисна стабилизационна програма. Този проектокабинет е възможност за всички политически сили и тази възможност не бива да бъде отхвърлена с лека ръка", заяви в началото на дебатите председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

По думите ѝ, Габровски и кабинетът му притежават необходимите качества, за да предложат антикризисна стабилизационна програма, която да гарантира на българските граждани максимална сигурност.

Според Атанасова, проектокабинетът на проф. Николай Габровски може да е единствената реална възможност за излъчване на правителство в 48-ото Народно събрание. "Имаме шанс да започнем да решаваме политическата криза, както и кризата на доверието в политическата система", посочи Атанасова.

"Поех отговорността за съставяне на редовно правителство с пълната убеденост, че е необходимо бързо преодоляване на общественото разделение, възстановяване на диалога между партиите, прекратяване на политическата криза и избягване на каскада от предсрочни избори", посочи от парламентарнта трибуна кандидатът за премиер с мандата на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски. 

По думите му, е важно възстановяването на доверието в институциите, постигане на обществен консенсус за провеждане на правосъдна реформа и ефективно противодействие на корупцията. 

"Заявяваме ясна европейска и евроатлантическа насоченост на външната политика и на политиката за сигурност и отбрана. Ефективно противодействие на всички форми на хибридна пропаганда и дезинформация. Поставяме нуждите на всеки български гражданин като приоритет за всички институции. Готови сме да реализираме целенасочени публични инвестиции в ключови сектори за цялото общество, каквито са – образованието, здравеопазването, социалната защита. Наред с това ще приложим бързи и ефективни антикризисни мерки, които да преодолеят предизвикателствата на икономическата криза, инфлацията и спада на икономическия растеж. Постигане на фискална устойчивост", посочи още Габровски. В края на експозето си той разказа и притчата за цар Соломон и двете жени, които претендирали, че са майки на едно и също дете. За да разреши спора цар Соломон отсъдил "Нека го разсечем на две и всяка да получи по една половина!". Тогава едната от жените казала: "Не, дайте го на другата!", с което показала, че е истинската майка, защото майчината любов не може да позволи разделянето да убие детето. С поуката от притчата проф. Габровски завърши изказването си с посланието "Нека любовта към България днес наддеелее."Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha