Неделя, 3 Декември 2023

Да падне граничният контрол между България и Румъния, искат превозвачи

Да падне граничният контрол между България и Румъния, искат превозвачи
Публикация   15:10     13 Дек, 2022 /     akcent.bg   /     390

   България и Румъния да премахнат граничния контрол помежду си, щом не ни допускат в Шенген. Това се посочва в позиция на Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ), разпространена до медиите.

   „Камара на автомобилните превозвачи в България подкрепя позицията на Националния съюз на автомобилните превозвачи в Румъния (UNTRR) – щом двете страни бяха блокирани по пътя си към Шенген, правителствата им да започнат активна работа за премахване на граничния контрол между тях“, пишат от организацията.

   И посочват, че и в двете държави транспортният сектор е водещ за икономиката. Транспортният бранш както в България, така в и Румъния, пострада чувствително заради протекционистичните мерки, които ЕС въведе под името Пакет „Мобилност I“. Целта е ясна – намаляване на конкурентоспособността не само на превозвачите от двете държави, а и на техните икономики като цяло“, се посочва още в позицията.

   Според превозвачите недопускането ни до Шенген е удар върху бизнеса, върху всички пътуващи хора, както и върху водачите на тежкотоварни автомобили, които са принудени да чакат с часове и дни на границата.

   От КАПБ призовават българските власти да предприемат мерки съвместно с румънската страна за премахване на граничния контрол с Румъния.

   На 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген. Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още