Днес е : Понеделник, 27 Март 2023

Добрин Иванов: Очаквам цените да паднат с 20% след 1 януари

Публикация 11 Dec, 2022 / akcent.bg

Мярката за увеличаване на МРЗ не е антиинфлационна, тя е проинфлационна”, смята Иванов

   Добрин Иванов от АИКБ очаква да има намаление на цените на предлаганите стоки и услуги в страната. „Не би трябвало пазарът да позволи цените с гласуваните от парламента компенсации да останат същите. Ако пазарът работи, всеки един търговец би трябвало да предложи своя продукт на по-ниска цена, за да изпревари конкурентите си. Това ще проследим чрез НСИ, която следи нивото на инфлацията, за да отговорим на Маастрихтските критерии”.

   Това е мнението на Добрин Иванов от АИКБ заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS  Относно предложението за увеличение на минималната работна заплата, върху която се изчисляват социалните плащания, той каза: „Всички предложения, които засягат увеличаване на разходи, не би трябвало да се разглеждат”. Обвързването на минималната и на средната работна заплата не е подходящо, изрази позицията на работодателите той. „Дори да има приходи, които финансират този дефицит, непоправими ще бъдат вредите, които ще нанесе това решение на парламента”, каза Иванов.С увеличението на минималната работна заплата той даде пример  с две области – Кюстендил и Враца, където работниците ще получават почти еднаква заплата, без да се вземе предвид техния образователен ценз и отговорност в работата.

   „От 710 до 850 лв. е 20% увеличение на минималната работна заплата”, обясни той исканията на политиците.

   „Мярката за увеличаване на МРЗ не е антиинфлационна, тя е проинфлационна”, смята Иванов.

   „Имайки предвид политическата палитра в парламента и отношението на политическите партии, не смятаме, че правителство може да бъде съставено в този парламент. С първата и втората политическа сила се вижда, че няма да се получи правителство. Без тях не може да се направи кабинет. При третия мандат се надяваме да има национална отговорност и да бъде излъчено правителство”.

   „Голяма е вероятността от нови предсрочни парламентарни избори през пролетта. Това означава, че бизнесът ще бъде в ситуация на безтегловност, без ясни приоритети. Политическите партии са единни по отношение на важните за бизнеса въпроси, но по другите – за МРЗ, социални плащания имаме популизъм”, обясни представителят на работодателите.

   „Нови предсрочни избори ще доведат до много пропуснати ползи и забавяне на стратегическата цел 1 януари 2024 за приемане на еврото”, категоричен е Добрин Иванов.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама