Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Германската полиция арестува 25 души от заговорническа група за държавен преврат

Публикация 07 Dec, 2022 / akcent.bg

   Двадесет и пет души бяха арестувани при полицейски акции в 11 провинции в Германия по подозрение в заговор за сваляне на правителството, съобщава BBC. Германските власти съобщават, че групата от хора с крайнодесни убеждения и бивши военни е планирала да щурмува сградата на парламента - Райхстага и да завземе властта. Главно действащо лице и център на плановете е германски гражданин, наричан „принц Хайнрих XIII“.

   Според федералните прокурори той е един от двамата предполагаеми водачи. Твърди се, че заговорниците включват членове на екстремисткото движение Reichsbürger /Граждани на Райха/, което отдавна е в полезрението на германската полиция заради силови атаки и расистки конспиративни теории. Членовете на движението освен това отказват да признаят формата на съвременната германска държава.

   Според източници на BBC, около 50 мъже и жени са били част от групата. Според данни на разследващите участниците са заговорничели да свалят републиканската власт и да я заменят с нова държава по модела на Германия от 1871 г. - империя, наречена Втори райх. „Все още нямаме официално име за тази група“, уточни говорител на федералната прокуратура.

   Освен арестуваните при акцията в Германия, двама са задържани в Австрия и Италия, съобщава германската агенция ДПА, цитирана от BBC. По-късно през деня трябва да започнат разпити на задържаните.

   Германският министър на правосъдието Марко Бушман написа в „Туитър“, че се провежда голяма антитерористична операция и, че тя противодейства на планирано "въоръжено нападение срещу конституционни органи".  От друга страна федералният прокурор каза, че групата е планирала държавният преврат от ноември 2021 г. Бившите военни също са били значителна част от заговора за преврат, се казва в съобщенията. Сред тях има  бивши елитни командоси от специалните части.

   Заговорниците вече са имали конкретни  планове как да управляват Германия, съобщи федералната прокуратура. Членовете били убедени, че могат да изпълнят целите си само чрез "военни средства и насилие срещу представители на държавата", което включва извършване на убийства, съобщават източници на германските юридически власти.

   Обществената телевизия ZDF съобщи, че бивш крайнодесен член на долната камара на парламента, също е бил част от заговора и е бил подготвян да бъде назначен за министър на правосъдието от групата на „Принц Хайнрих“.

   Заподозрените в подготовката на държавен преврат в Германия са направили опит да се свържат с представители на Русия, но не са получили подкрепа. Това се казва в изявление, разпространено в сряда от Генералната прокуратура на Германия.

   Заподозрените са гледали на сценария за преврат като на необходима междинна стъпка за постигане на „системната промяна на всички нива“, към която са стремили, съобщава агенцията. Целта на групата е била да сформира военно преходно правителство. То е трябвало, според членовете на групата, да хармонизира новия държавен ред в Германия със силите на победителите от Втората световна война. Обвиняемият „Хайнрих XIII“  се е свързал с представители на Русия в Германия. Според разследващите обаче, все още няма признаци, че руските лица за контакт са отговорили положително на искането му“, се казва в изявление на германската генерална прокуратура.

   Прокуратурата съобщава, че заподозрените са започнали обучение от края на ноември 2021 г. То е включвало създаване на  структури за планиране, подобни на правителствените, купуване на оборудване, провеждане на обучение по стрелба и набиране на нови членове“. Централният орган на групата, както се посочва в изявлението, е съветът, който се оглавява от „Хайнрих XIII“. „Военното крило е свързано със Съвета на организацията. Някои от нейните членове са служили активно в Бундесвера в миналото“, обобщава германската прокуратура.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама