Днес е : Четвъртък, 8 Юни 2023

Предложение: В помощ на Украйна пристанищата във Варна и Русе да бъдат оборудвани допълнително

Публикация 06 Dec, 2022 / akcent.bg

   България е предложила на Европейски Съюз планове за в допълнение развиване на пристанищата в Русе и Варна, с цел да може да се усилят опциите за оказване на логистична помощ за Украйна.

   Това заяви служебният вицепремиер и министър на превоза и известията Христо Алексиев пред български публицисти в Брюксел, където взе участие в съвещание на Съвета на Европейски Съюз.

   " Предложили сме планове за създаване на спомагателна инфраструктура на тези пристанища. Разработваме вид да употребяваме и фериботния комплекс във Варна ", уточни вицепремиерът.
" България интензивно оказва помощ на Украйна за износа на зърно, български компании участваха в този развой. Параходство " Българско речно корабоплаване " от април до момента оказа помощ с транспорта на към 200 хиляди тона зърно ", разясни той. Алексиев добави, че нашата страна обезпечава дизелово гориво за потребностите на земеделците в Южна Украйна.

   Вицепремиерът съобщи, че занапред ще се прави оценка въздействието от въведените нови ограничавания в Европейски Съюз за търговията с нефт от Русия.

   " Надявам се Европейската комисия да е направила нужните разбори по какъв начин ще се отрази на Европа. България поддържа това предложение и ще извършва това, което е признато ", добави той.
Алексиев заяви, че България е съумяла да издейства нужната поддръжка в Съвета на Европейски Съюз за включването на Коридор 8 в главната европейска транспортна мрежа. По неговите думи това е сериозен триумф за нашата страна. Вицепремиерът посочи, че се планува коридорът да бъде построен до 2035 година, а днешното решение улеснява финансирането на планове в Албания и Северна Македония.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама