Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Георги Ангелов опроверга измислиците за затваряне на бургаската рафинерия

Публикация 30 Nov, 2022 / akcent.bg

    Може ли бургаската рафинерия да продължи да изнася горива въпреки санкциите на ЕС, защо внезапно руската ЛУКойл реши да премести част от бизнеса си в България, постижими ли са обещаните 700 млн. лева данъци в хазната? Икономистът Георги Ангелов коментира тези въпроси по-рано днес в свой пост във Фейсбук. 

   "ЛУКойл обяви, че вече ще плаща корпоративни данъци в България - и то не символични суми, а огромни средства от рода на 700 милиона лева годишно. Това на пръв поглед е чудесно и е голям пробив в проблем, по който от десетилетия няма никакво развитие. И наистина може да се постигне пробив, но ще са нужни допълнителни усилия", пише експертът, като разяснява защо се случва "чудото". 

   "Една от причините е глобалната данъчна реформа, която цели точно това - поне част от данъците да се плащат там, където се извършва дейността (а не всичко да се укрива по Георги Ангелов: В момента в България влиза най-евтиният петрол - От деня -  БНР Новиниофшорки). Друга причина са санкциите, който забраняват вноса на руски петрол в Европа от 5 декември (само България има изключение от петролното ембарго по морски път). Но не на последно място, общественият натиск за цените на горивата е висок - България е дала изключение от ембаргото, внася се евтин нефт, но цените на горивата не са ниски. Затова и има различни законодателни предложения как да се обложат тези приходи и да се върнат на потребителите", обяснява Георги Ангелов.

    Той припомня, че "в момента не говорим за пазарни цени - говорим за привилегия, която позволява да се заобикаля петролното ембарго и да се внася евтин руски нефт (той се продава с голяма отстъпка, защото почти никой не иска да го купува). Печалбите не са пазарни, а са в резултат на привилегия, предоставена от българското правителство. Но тази привилегия както е дадена, така може и да бъде премахната - така че това също е натиск върху ЛУКойл да предложи насрещни отстъпки", разсъждава икономистът. В своята публикация той критикува и "офертата" на ЛУКойл за плащане на данъци в България. "Целият проблем с "предложението" на Лукойл е, че то е доброволно - в смисъл, днес казват, че ще плащат данъци в България, а утре може да кажат точно обратното. Няма никаква правна сила, нито задължителност. Това дава възможност да се изнудва местното правителство да прави едни или други отстъпки за ЛУКойл - заплахата е, че в противен случай компанията отново ще спре да декларира и плаща данъци в България. Това го виждаме от ден първи - още при обявяването на "офертата", ЛУКойл поиска да получи още едно изключение от ембаргото, а именно да изнася петролни продукти в цяла Европа",  посочва Ангелов.

    В коментара си той нарича абсурдни твърденията, че ако не може да изнася нефтопродукти заради санкциите на ЕС, ЛУКойл ще бъде принуден да затвори рафинерията в Бургас, защото ще е нерентабилно да работи само за скромния български пазар. Това изобщо не е вярно  - никой не забранява износа на петролни продукти, забранява се само износът на петролни продукти от руски нефт. Разбира се, че рафинерията може да продължи да изнася горива - просто те трябва да са произведени от неруски нефт", категоричен е икономистът. И пояснява: "Бургаският нефтохим може да работи с руски петрол за местния пазар и с неруски петрол за износ. В това няма технически проблем - и в предишни години рафинерията е работила с комбинация от руски и неруски петрол. Няма и икономически проблем - при тези цени на горивата в Европа рафинерията ще прави големи печалби от износ,  независимо с какъв петрол работи. А за българския пазар може да се внася евтин руски петрол и да се продават евтини горива на местния пазар".

    Данъците не са концерт по желание 

   Георги Ангелов смята, че трябва да има специално законодателно решение за казуса със свръхпечалбите от търговия в нефтопродукти:  

"Данъците трябва да се плащат от всички. Тук не може да има доброволност и избор. За да няма възможност за натиск и всяка година ЛУкойл да си сменя мнението дали ще плаща данъци в България или не, въпросът трябва да се реши устойчиво и с правни гаранции.Например, в закона може да се запише, че петролните рафинерии се облагат с данък на база внесен петрол (данъкът съответно ще е по-висок за руския петрол, отразявайки неговата по-ниска цена). По този начин ще се обложат както нормалните печалби на една рафинерия, така и свръхпечалбите заради изключението от ембаргото. При това данъкът няма да е по избор, а ще се внася авансово - още при влизането на петрола в България и няма да може да се заобиколи. И събраните приходи вероятно ще са доста повече от изчислените от ЛУКойл 700 милиона лева, посочва икономистът.

          Служебното правителство вече многократно се опитва да адвокатства на ЛУКойл и води интензивни разговори с ЕК с цел да се разреши на "ЛУКойл Нефтохим" да продължи да изнася горива, произведени от руски нефт, което би нарушило духа на евросанкциите.  

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама