Четвъртък, 7 Декември 2023

Повърхностното четене - пътят към оглупяването

Повърхностното четене - пътят към оглупяването
Публикация   09:35     27 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     411

Кога за последно прочетохте статия от началото до края, без да се отегчите, без да пропуснете?

   Според проучвания потребителите на социалните мрежи четат предимно заглавия и си вадят изводи според тях. Обикновено коментарите нямат нищо общо със замисъла на материала или пък повтарят нещо, което вече е написано в него, но не е прочетено.

   Нямаме търпение за нищо. Бързаме да скролнем нататък. Отегчаваме се лесно. Това е един от сериозните проблеми на съвременните потребители в социалните мрежи, твърдят учените.

   Особено опасно е това за подрастващите, които развиват подобно отношение към всеки текст - включително извън социалните мрежи. Това затруднява децата да се справят с разказвателните предмети, които предполагат най-голям обем текстове. От своя страна подобно отношение възпрепятства пълноценната мозъчна функция. Навикът на четене с разбиране е отживелица.

   Искаме да получим всичко наготово - смлян материал, който да ни предостави най-важната информация.

   Не искаме да си създаваме излишни затруднения със собствено осмисляне и разсъждения.

   За да има смисъл и дълбочина, един текст трябва да търпи развитие - встъпителна част, нещо като изложение с аргументи и заключение. Ние нямаме търпението да изчетем дори половината от това. Мозъкът ни автоматично приема, че е разбрал за какво става дума още при първите изречения, и изключва. Вече сме готови за следващото повърхностно четене.

   Помните ли кога беше последният път, когато прочетохте един текст от началото до края, без да прескачате и без да се отегчите?

   Ако сте прочели този, запишете в коментар под статията името на любимия си град, за да знаем, че търпението и любознателността все още съществуват.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha