Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Главният икономист на ЕЦБ: Ръстът на заплатите в еврозоната ще подхранва инфлацията с години

Публикация 27 Nov, 2022 / akcent.bg

   Ръстът на заплатите в еврозоната може да продължи да тласка нагоре инфлацията в продължение на години, но това не е сигнал за устойчива промяна в динамиката на заплатите и текущите индикатори за основната инфлация може да са подвеждащи. Това заяви главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн, цитиран от Ройтерс.

   Ръстът на заплатите тази година се следи под лупа от представителите на централната банка поради опасенията, че фирмите ще бъдат принудени да увеличат компенсациите, за да отговорят на бързо растящата инфлация, поставяйки началото на трудна за прекъсване инфлационна спирала цени-заплати, която може да принуди ЕЦБ да поддържа високи лихви за дълго време.

   Макар че до момента не се наблюдава подобна спирала, някои представители на ЕЦБ, включително членът на Изпълнителния съвет на централната банка Изабел Шнабел, се обявиха за предприемане на превантивни действия, тъй като премахването на този натиск върху заплатите ще струва по-скъпо, отколкото някакво прибързано действие.

   Лейн, който официално предлага политически мерки на Управителния съвет, определящ лихвите, изрази по-премерена гледна точка в публикация в блог, в която твърди, че бързият растеж на заплатите може да се запази години след отшумяване на енергийния шок, но това не означава автоматично промяна в динамиката.

   „Постепенният характер на определянето на заплатите означава, че коригирането на номиналните заплащане към ръста в разходите на живот ще се случи в продължение на следващите няколко години", обясни главният икономист на ЕЦБ.

   „Това означава, че дори след като енергийните и пандемичните фактори изчезнат загубят стойността си като показатели за инфлация, инфлацията на заплатите ще бъде основен двигател на инфлацията на цените през следващите няколко години“, добави той.

   Лейн обаче подчерта, че това представлява ограничено във времето наваксване и не трябва да се тълкува погрешно като сигнал за по-трайна промяна в динамиката на заплатите.Той също така предупреди да не се правят твърде обширни заключения на база на в текущите данни за инфлацията, тъй като те може да са изкривени от необичайните икономически шокове на пандемията и на енергийните пазари.

   „Настоящите стойности на тези показатели може да надценят средносрочния устойчив компонент на инфлацията в тази изключително нетипична среда“, каза Лейн.

  „Малко вероятно е стандартните мерки за базовата инфлация да изпращат същите сигнали за вероятното запазване на динамиката на инфлацията, отколкото при по-стандартни макроикономически условия“, добави той.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама