Неделя, 3 Декември 2023

Хампарцумян: България все още може да влезе в еврозоната до януари 2024 г.

Хампарцумян: България все още може да влезе в еврозоната до януари 2024 г.
Публикация   12:23     26 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     228

   Все още има шанс до януари 2024 г. България да влезе в еврозоната. Такова мнение изрази по Нова банкерът Левон Хампарцумян. По думите му българите не трябва да се страхуват от приемането на еврото. И допълни, че хората в държавите, които са в еврозоната, живеят по-добре.

   „Възможно е да приемем еврото до 2024 г., ако има политическа мотивация. Виждам я в някои хора, например във вицепремиера Пеканов. Той прави всичко по силите си”, смята банкерът.

   Хампарцумян заяви, че от години цените у нас растат, но през 2022 г. скокът е по-рязък. „Дано и продуктите да стават по-качествени с увеличението. Най-висок е скокът на цените при базовите продукти, които всички ползваме. Има доста прогнози, че догодина инфлацията ще спадне и нещата ще се нормализират бавно. Освен това, има и сезонност в цените. Нормално е януари и февруари пресните зеленчуци да бъдат по-скъпи, отколкото юни и юли. Търговците вдигат цените дотам, докъдето клиентите все още купуват”, поясни банкерът.Според него има и редица други фактори, освен войната в Украйна и последиците от COVID кризата, за високите цени.

   „Трябват нови енергийни политики. Модерната държава може да регулира нормите, но да говори за ценообразуване с веригите ще бъде едно пиарско мероприятие, което няма да е ефективно”, заключи Хампарцумян.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha