Сряда, 21 Февруари 2024

Австрия ще пусне Хърватия в Шенген, но не България и Румъния

Австрия ще пусне Хърватия в Шенген, но не България и Румъния
Публикация   07:29     24 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     242

 Австрия няма проблеми с миграционния натиск от Хърватия и няма да се противопостави на влизането й в Шенген от 1 януари. Това стана ясно от визита на австрийския канцлер Карл Нехамер в Загреб в сряда.

"Ще подкрепим присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство, но ще бъдем критични към усилията на    България и Румъния", е казал канцлерът, цитиран от хърватския вестник "Ютарни лист".

   Изданието добавя, че австрийският канцлер е заявил, че България и Румъния имат проблеми със защитата на границите си, тъй като голям брой нерегистрирани от тях мигранти стигат до Австрия.

Нехамер е казал още, че 100 хил. мигранти са влезли нелегално в Австрия, 75 хил. от които са преминали транзитно през страни като Румъния, България и Унгария, без да бъдат регистрирани от тамошните органи за сигурност, съобщава австрийскияг вестник "Клайне цайтунг".

 "Това е риск за сигурността и ние трябва да се погрижим за него", е добавил канцлерът.

 Според Нехамер не е възможно външните граници да бъдат разширени, докато вътрешните граници са слабо защитени, пише "Клайне цайтунг".

   По-рано австрийският вътрешен министър Герхард Карнер заяви, че Виена ще се противопостави на приемането на Хърватия, България и Румъния заради липсата на ефективен контрол по външната граница на ЕС в резултат, на което хиляди мигранти стигат централна Европа, без да бъдат регистрирани, както е по европейските правила, на първата европейска граница, през която влизат в ЕС.

  Тъй като Хърватия изпълнява изискванията за защита на границата по образцов начин, не виждам никакъв проблем. Страните се гласуват индивидуално", е заявил Нехамер на пресконференция с хърватския премиер Андрей Пленкович в Загреб.

 

 

Нехамер и хърватският премиер Андрей Пленкович в Загреб в сряда

© Twitter/@Vlada Republike Hrvatske

Нехамер и хърватският премиер Андрей Пленкович в Загреб в сряда

 

 

След срещата хърватският премиер е казал пред медиите, че решението за всяка от трите държави ще бъде по отделно, пише още "Ютарни лист".

 

Пленкович е подчертал, че страната му иска да успокои опасенията на Австрия, като е уверил канцлера, че Загреб ще извършва по-строг контрол в бъдеще, за да е сигурно, че мигрантите няма да стигнат до Австрия през Хърватия.

    България, Румъния и Хърватия се надяват, че вътрешните министри от ЕС ще гласуват за приемането им в Шенген на 8 декември, след като Еврокомисията потвърди тяхната готовност. Както и след две проверки в рамките на месец в България и Румъния, които показаха, че те изпълняват условията за членство.

Като се позова на чешкото председателство на Съвета на ЕС, което ще има последната дума по организацията на гласуването за Шенген, еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон каза миналата седмица, че вотът за България и Румъния ще бъде отделен от този за Хърватия. Това ще даде възможност държави, срещу които няма възражения, да не бъдат блокирани от тези, за които не може да се намери изискваното единодушие, за да бъдат приети в Шенген.

    През последните месеци резерви към българската кандидатура бяха изразени и от нидерландския парламент и от шведски депутати, които изтъкват основно проблеми в борбата с корупцията, като пречка за допускането й в безвизовото пространство.

    Формално България и Румъния са изпълнили техническите критерии за членство през 2011 г., но оттогава кандидатурите им не са били подлагани на гласуване в Съвета.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha