Събота, 2 Декември 2023

Ден на отворените врати проведе Районен съд – Русе

Ден на отворените врати проведе Районен съд – Русе
Публикация   07:02     24 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     254

   На 22 ноември 2022 г. Районен съд – Русе отвори врати за всички желаещи да се запознаят отблизо с дейността на институцията. Инициативата е част от кампанията на Висшия съдебен съвет за провеждане на „Дни на отворените врати в органите на съдебната власт".

   Началото беше поставено от Александра Ботева от ХІІ А клас на СУЕЕ „Св.Константин-Кирил Философ" Русе, която влезе в ролята на „председател" на съда за един ден. Съдия Елена Балджиева я запозна с работата си – разглеждане на граждански дела в съдебни заседания, разпределение на новопостъпила искова молба от програмата за случайно разпределение, обработване на финансови документи.

   Впечатленията си „председател" Ботева след обяд сподели пред учениците от ІХ А и ІХ Б клас от същото училище, които посетиха Районен съд – Русе в Деня на отворените врати. В съдебна зала № 1 тя им разказа за многото и разнообразни дейности, с които е натоварен административният ръководител, които са я мотивирали след завършване на средното образование да се насочи към специалността „право". Съдия Балджиева внесе повече яснота за различните видове граждански дела, които се разглеждат в районните съдилища, а съдия Велизар Бойчев разказа за наказателните производства. Младежите научиха кои са участниците и страните в едно дело, кой къде застава в съдебната зала, какъв е редът за протичане на съдебните заседания, кои са основните принципи на правораздаването в Република България.

   След многото снимки за спомен, учениците разгледаха и деловодството на съда и бяха изпратени с книги, удостоверения, Конституция на Р България и информационни брошури.

 

 

        Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още