Днес е : Събота, 10 Юни 2023

1 млрд. лв. от парите за втора пенсия се стопиха за 9 месеца

Публикация 20 Nov, 2022 / akcent.bg

   Експерти успокояват: Все още се намалява  от постигнатата в предишни години положителна доходност, но не се засягат вноските от осигуровките на хората.

   Спадовете се дължат на подценени акции,при мир възстановяването ще е бързо.

   Милиони са затворени в ембаргови книжа от Русия и Беларус.

   Един млрд. лв. от спестяванията на 3,9 млн. българи за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове са се стопили за деветмесечието на 2022 г.

    Това показват отчетите на десетте частни пенсионни фонда за стойността на активите им към 30 септември 2022 г. От избухването на войната в Украйна през февруари тази година българските пенсионни фондове преживяват най-тежката си криза, като в абсолютна стойност

толкова средства не са губили дори при глобалната финансова криза от 2008-2009 г.

  В универсалните пенсионни фондове задължително се осигуряват с 5% от дохода си всички българи, родени след 31 декември 1959 г.

   Само за месеците юли, август и септември загубите на частните пенсионни фондове са в размер на над 211 млн. лв. Те обаче са доста по-малки от намалението на активите в периода март-юли тази година, когато универсалните фондове загубиха над 659 млн. лв. от стойността на активите си.

  Само при два от фондовете не се наблюдава намаление на стойността на активите за последните два месеца в абсолютна стойност. Те обаче са малки и в тях няма голям брой осигурени хора.

   Първият е фонд “Бъдеще”, който е с положителен резултат от 4 млн. лв. за деветмесечието. За последните 3 месеца обаче този фонд е с намаление от 238 хил. лв. Вторият фонд с положителен резултат е появилият се в началото на тази година “ДаллБогг Живот и Здраве”. При него положителният резултат е над 17 млн. лв. за деветмесечието, но се дължи главно на привлечени клиенти от останалите девет фонда.

   Най-голямо намаление на стойността на активите си отчита “Алианц-България”. При него за деветмесечието са загубени над 309 млн. лв. Все още обаче “Алианц-България” остава сред трите най-големи фонда, всеки от които има по над 3 млрд. лв. спестени за втора пенсия от осигуряващите се в тях. Другите два такива са “Доверие” (с над 4 млрд. лв. общо активи и отрицателен резултат от 287 млн. лв.) и “ДСК-Родина” (минус 144 млн. лв., но остава с 3,09 млрд. лв. в него). “ДСК-Родина” все пак е един от малкото универсални фондове, които за последното отчетено тримесечие имат положителен резултат и увеличават активите си с 3 млн. лв.

Реално войната в Украйна и предизвиканата от нея криза на фондовите пазари е върнала българските пенсионни фондове с 19 месеца назад. В момента в тях има 15, 7 млрд. лв., като толкова ниско ниво на спестяванията за втора пенсия не е имало от май 2021 г., когато са били 15,6 млрд. лв. Пенсионните фондове започнаха 2022 г.с рекордните спестявания от, 7 млрд. лв.,е през юни паднаха под 16 млрд. лв. стойност на активите.

Заради продължаващата война в Украйна фондовите борси държат много ниски нива и в момента всички акции са силно подценени, коментираха пред “24 часа” представители на пенсионните фондове. Според тях това означавало, че при край на войната загубите за тези девет месеца на годината могат да бъдат възстановени изключително бързо. И отново активите да започнат да растат.

   Положителен поглед върху кризата в пенсионните фондове било, че те все още губят единствено от натрупаната през годините доходност и реално не се засягат спестяванията на хората.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама