Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Сделката за украинското зърно ще бъде удължена със 120 дни

Публикация 18 Nov, 2022 / akcent.bg

Износът на руски амоняк по тръбопровод към Черно море все още не е договорен

   Сделка с посредничеството на ООН, позволяваща износа на украинско зърно от Черно море, ще бъде удължена със 120 дни, обяви Украйна, което намалява натиска върху световните цени на храните.

   Министърът на инфраструктурата Александър Кубраков каза във Facebook, че решението е взето току-що в Истанбул, където са проведени разговори. ООН приветства „споразумението на всички страни“, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-късно потвърди подновяването.

   Няма незабавен коментар от Москва, а руската информационна агенция ТАСС каза, че преговорите продължават.

   Фючърсите на пшеницата в Чикаго паднаха с повече от 2%, тъй като сделката улеснява износа от основен регион за отглеждане на храни. Царевицата и соята също поевтиняха.

  Украйна все още иска удължаване на сделката за цяла година и с добавяне на още едно пристанище към споразумението, каза Кубраков. Той каза, че все още чакат отговор. Президентът Володимир Зеленски също каза, че руският износ на амоняк през нейна територия – условие, за което Москва настоява – може да бъде разрешен само ако Кремъл се съгласи да размени всички военнопленници.

   Първоначалният пакт, сключен в края на юли, съживи износа по море от Украйна, след като Русия блокира пристанищата на страната след нахлуването си. Той беше сключен с посредничеството на Турция и ООН с Украйна и Русия и беше подписан за първоначалните 120 дни, които трябва да изтекат в събота. Сделката предвижда автоматично удължаване за същата продължителност, освен ако една от страните не реши да се оттегли или да я промени.

   Украйна - основен износител за света - е изпратила повече от 11 милиона тона реколта през Черно море, откакто сделката влезе в сила, като най-много са товарите с царевица и пшеница. Зърното се насочва за Азия, Европа и Африка, включително някои товари за Световната продоволствена програма.

   Миналия месец Русия за кратко спря участието си, но след като ООН, Турция и Украйна обещаха да продължат така или иначе, Кремъл отново се присъедини.

   Президентът Владимир Путин се оплака, че сделката не е направила достатъчно за облекчаване на износа на руски зърнени култури и торове, въпреки че те не са обект на санкции и обемите на доставките са нараснали.

   ООН заяви, че е „напълно ангажирана с премахването на оставащите пречки пред износа на храни и торове от Руската федерация“.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама