Днес е : Сряда, 2 Декември 2020

Кризата продължава да държи фирмите в сивия сектор

Публикация 19 Jun, 2012 / Р. Николаев

Най-сериозна е ситуацията в здравеопазването, туризма и строителството

 

 

Българската икономика изсветлява, но бавно и затова страната ни остава на последно място в целия Евросъюз по плащане в пликове, работа без трудов договор и др. Това са част от изводите в актуализирания индекс "Икономика на светло" на Асоциацията на индустриалния капитал. Той се подобрява от 63.97% през 2010 г. на 67.40% година по-късно, като е формиран на база националната статистика и резултатите от анкети сред бизнеса и самите работници.

   Подобрение е отчетено във всички браншове, но традиционно най-зле остава ситуацията в секторите здравеопазване, туризъм и строителство. "Сивите практики в медицинските услуги са около 50-60%, а в туризма достигат 70%", обясни доц. Стефан Петранов от асоциацията. Подобна е ситуацията и в строителството, макар там да се наблюдава лек напредък.

"Нарушенията са отговорност и на двете страни. Услугите са толкова сиви, защото ни се струва невъзможно например да поискаме касова бележка от строителя или от частния учител, при когото ходят децата ни", отбеляза експертът доц. Емилия Ченгелова.

Най-добре е положението в сектори като пощенски услуги и машиностроене, където са съсредоточени предимно големи фирми и международни компании, които спазват правилата. "Основният мотив за излизането на светло са зачестилите проверки на инспекцията по труда и данъчните проверки. А причината фирмите да минават към сивия сектор е кризата, защото така те пестят разходи", каза още Ченгелова.

  За изсветляването на икономиката сериозна заслуга има и свързването на касовите апарати с данъчните. От НАП отчетоха рекордно увеличение на търговските обороти - с близо 3 млрд. лв. се е увеличила декларираната данъчна основа на облагаемите с ДДС доставки за март в сравнение с февруари 2012 г.


    1/3 от доходите остават без данъци

   България може да се "похвали" с най-голям сив сектор в ЕС, показва изследване, изготвено от Тax Research UK. Данните показват, че върху 1/3 от облагаемите суми у нас не се плащат данъци. След България по относителен дял на сивата икономика се нареждат Румъния - с дял от 32.6% от брутния вътрешен продукт, и Литва - с 32%. Заради сивата икономика през 2009 г. около 12.7 млрд. евро, или 35.3%, от БВП у нас не са били обложени с данък, пресмятат от Тax Research UK.

        По-високи разходи

   Разходите за час труд на българските работодатели, в които влизат заплатите на работниците, внасяните данъци и осигуровки, са се увеличили с 6.2% спрямо същия период на миналата година, сочат данните за първото тримесечие от 2012 г. на НСИ. Нарастването е главно заради заплатите, които са се качили със 7.1%, докато данъци, осигуровки, бонуси, обезщетения и др. видове доплащания са се повишили само с 2%. Най-голям скок на разходите за час труд има в услугите, а в строителството има дори свиване спрямо миналата година.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама