Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Кристалина Георгиева: Войната в Украйна е водещият негативен фактор за световната икономика

Публикация 15 Nov, 2022 / akcent.bg

Ако светът избере да се раздели на „отделни блокове“, това ще струва скъпо, каза още управляващият директор на Международния валутен фонд

    Войната в Украйна е водещият негативен фактор за световната икономика тази година, а най-вероятно и през следващата. Това заяви пред Си Ен Би Си управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

   „Смятаме, че войната в Украйна е най-важният негативен фактор за световната икономика тази година, най-вероятно и следващата година. Всичко, което създава повече безпокойство, разбира се, е вредно за перспективите за растеж и за задоволяване на нуждите и стремежите на хората навсякъде“, каза управляващият директор на МВФ в кулоарите на срещата на Г-20 в Бали, Индонезия.

   Нейните коментари дойдоха след падането на ракета на територията на Полша, при което загинаха двама души. Предварителните оценки предполагат, че ракетата може да е била изстреляна от украинските сили срещу наближаваща руска ракета.

   Генералният секретар на НАТО каза, че „няма индикации, че това е резултат от умишлена атака“, въпреки че разследванията продължават.

   Повечето членове на Г-20 осъдиха агресията на Русия срещу Украйна в декларация, която беше приета в сряда.

   „Искам да поздравя Индонезия за това, че председателства толкова добре в този много труден момент“, каза Георгиева

   Тя обаче подчерта, че целта на срещата на върха на Г-20 не е да съвместната декларация, а поставянето на фокус върху „много належащите проблеми“, сред които глобалната инфлация, нарастващите разходи за живот, хранителната и енергийната сигурност.

   „Слушах много внимателно всички изявления и е окуражаващо, че това са проблемите, върху които се фокусираме, както и трябва“, добави Георгиева.

   По-рано МВФ издаде предупреждения за фрагментацията на глобалната икономика в резултат на войната в Украйна и намали прогнозите за растеж на световния брутен вътрешен продукт за 2023 г. до 2,7%, което е забавяне в сравнение с очаквания ръст от 3,2% през 2022 г.

   „Това е най-слабият профил на растеж от 2001 г. насам, с изключение на световната финансова криза и острата фаза на пандемията COVID-19“, посочи международният орган в доклада си от октомври.

   „Вече виждаме някои признаци на разпокъсаност и те идват от основателна загриженост а сигурността на доставките“, каза Георгиева пред Си Ен Би Си.

   „Поради пандемията и войната в Украйна видяхме че веригите за доставки се прекъсват и това вреди на растежа на вътрешния и международния пазар“, добави шефът на МВФ.

   Тя каза още, че ако светът избере да се раздели на „отделни блокове“, това ще струва скъпо.

   „И тази цена би била особено висока за отворените икономики и по-широко за развиващия се свят“, предупреди Георгиева.

   Азиатско-тихоокеанския регион, например, може да загуби 3% от брутния си вътрешен продукт, ако търговията бъде прекъсната в сектори, засегнати от санкциите за чипове на САЩ срещу Китай, и ако нетарифните бариери в други области бъдат повишени до „нивата от епохата на Студената война, “, посочи МВФ в доклад миналия месец.

   „Ако искаме да не губим някъде между 1,4 трлн. долара до може би 3,4 трлн. долара на година, като само си представете какво можем да направим с тези пари, тогава трябва много внимателно да проектираме последствията от подобни действия и да бъдем мъдри, за да предотвратим създаването на свят, който е по-беден и по-несигурен“, каза Георгиева.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама