Четвъртък, 7 Декември 2023

Борово и Ценово и още 81 общини в България не покриват критериите за достатъчно население

Борово и Ценово и още  81 общини в България не покриват критериите за достатъчно население
Публикация   15:35     15 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     859

Цели 83 общини в България нямат достатъчно население, за да отговарят на критерия за минимален брой жители по Закона за административно-териториалното устройство. Това става ясно от анализ към данните от Преброяването на населението от 2021 г., направен от Института за пазарна икономика ИПИ.

   Оттам отбелязват, че по закон минималният брой на жителите, отвъд който се смята, че има смисъл да се създава и поддържа отделна община, е 6000 души, като в 83 общини броят на населението, установен от преброяването, е паднал под тази бройка.

  В община Борово са 4068 души, а в Ценово- 4350.

    С под 1000 души отново са две общини - Трекляно и Бойница.

   Паралелно с това още 10 общини се намират в "граничната зона", като населението им е под 7000 души. Всяка от тези 93 общини е с намаляващо население между двете преброявания.

   "Това от своя страна за пореден път повдига въпроса за нуждата от административно-териториална реформа, която да сведе броя на общините до тези, които могат да се самоуправляват и имат функционираща местна икономика - разбира се, отчитайки особеностите на географията, свързаността на населените места и границите на естествените икономически центрове", отбелязват от ИПИ.

   Според данните също така тенденцията за спад на населението между двете преброявания е повсеместен с много малко изключения - едва пет общини увеличават населението си за последното десетилетие.

   Две от тях са най-развитите общини в периферията на София - Божурище и Елин Пелин, които от една страна имат силна собствена икономика в преработващата промишленост и логистиката, а от друга предоставят алтернатива с по-добри жилищни условия и повече пространство на замогнали се бивши жители на столицата.

   Сходен пример е пловдивската община Родопи, а значителен ръст се наблюдава и в Несебър, където е съсредоточена значителна част от туристическата индустрия на Бургаска област, отбелязват от ИПИ.

   Данните показват, че регионите с най-видим спад в населението от над 30% за десетилетие са по границата със Сърбия във Видинска област.

   Според преброяването от 2021 г., броят на общините с население над 100 хиляди души е 8, като за последното десетилетие от тази група е изпаднал Пазарджик, докато Перник, Хасково и Шумен, които през 2011 г. са се приближавали до стоте хиляди жители вече остават далеч назад.

   С над 250 хиляди души остават само трите най-големи общини - Столична, Пловдив и Варна, като сред любопитните наблюдения е, че разликите между втората и третата община разликата е само един жител в полза на Варна.

   От ИПИ обаче посочват, че това сравнение не е съвсем коректно, тъй като в състава на община Варна влизат и 5 села освен самия град. Ако се постави база за сравнение само между градовете, Пловдив е отчетливо по-голям, с почти 10 хиляди души.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha