Днес е : Неделя, 5 Февруари 2023

Имотният пазар в цял свят се срива, само в България- не...

Публикация 15 Nov, 2022 / akcent.bg

  Имотният пазар в цял свят се срива. От тази гледна точка еуфорията, която се наблюдава в България е страшно нездрава и със сигурност ще има много болка, когато процесите на забавяне и срив достигнат България. Бъдете разумни във финансовите си решения и не се надявайте, че България е остров на стабилност, извън глобалните процеси. Конспиративни теории и вярвания в случая няма да помогнат!
 
   Според данните на Oxford Economics почти всички страни в базата данни се очаква да изпитат забавяне през следващата година, което най-вероятно ще бъде най-голямото такова по отношение на цените на жилищата поне от 2000 г. насам. Повече от половината от включените държави е вероятно да регистрират драстично свиване на цените, което последно е наблюдавано през 2009г.
 
  МВФ също дава подобни сигнали, като предупреждава, че глобалният жилищен пазар е в „повратна точка“:
„Тъй като централните банки по света агресивно затягат паричната политика, за да се справят с ценовия натиск, нарастващите разходи по заеми и по-строгите стандарти за кредитиране, съчетани с раздути оценки на жилищата, може да доведат до рязък спад в цените им“, се казва в доклада за глобалната финансова стабилност.
 
  МВФ прогнозира, че при силно неблагоприятен сценарий реалните цени на жилищата могат да намалеят с 25% през следващите три години в нововъзникващите пазари в сравнение с 10% в развитите икономики.
Забавянето на жилищния пазар също е вероятно да потисне по-широката икономическа активност, което ще навреди на строителния сектор и неговите доставчици.
 
  Тази динамика вече се проявява в Китай, където кризата с имотите се засили през последните месеци и икономиката му тази година нарасна с най-бавния си темп от началото на отчитането през 1992 г., с изключение на периода на пандемията. Продадената жилищна площ е намаляла с 26% през годината до септември в сравнение със същия период на миналата година.
 
  Европейската централна банка изчислява, че в среда с ниски лихвени проценти увеличението на ипотечния процент с 1 процентен пункт съответства на приблизително 9% спад в цените на жилищата и 15% спад в жилищните инвестиции след около две години.
Ключова разлика сега е силата на пазара на труда. Безработицата няма да бъде толкова тежка, колкото беше след финансовата криза. МВФ прогнозира нивото на безработица да нарасне с по-малко от 1 процентен пункт през следващата година, в сравнение с финансовия срив, когато беше по-близо до 3 процентни пункта.
 
  За съжаление България не е включена в тракера на жилищните цени, поради малкия си пазар, но е ясно накъде вървят нещата. Повече разум в тази турбулентна ситуация и по-малко осланяне на емоции е най-добрият начин за преминаване през предстоящите трудни месеци!

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама