Събота, 23 Септември 2023

Граждански контрол: Новите депутати с нови заплати- увеличението е повече от линията на бедност в страната

Граждански контрол: Новите депутати с нови заплати- увеличението е повече от  линията на бедност в страната
Публикация   18:32     14 Ноемв, 2022 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     745

Народните представители да получават възнаграждение на база заплатите в района, откъдето са избрани

   Новите народни избраници в 48-то НС ще взимат  почти 8500 лв. - с 670 лева повече, отколкото през предишното тримесечие. Основното възнаграждение на депутатите ще стане почти 5 600 лв. при около 5 100 досега. Това е сумата без допълнителни средства за стаж и участия в комисии.

Причината е, че доходите на властта зависят от заплатите в обществения сектор, отчетени от НСИ в края на всяко тримесечие.

През третото тримесечие на 2022 г. средната брутна месечна работна заплата по данни на НСИ нараства с 0.8% спрямо второто тримесечие на 2022 г. и достига 1 860 лева.

   В същото време линията на бедност в България за 2023 г. да бъде 504 лева след решение на служебното правителство. Увеличението е с 22% в сравнение с 2022 г., или с 91 лв.

   Ето и средната брутна месечна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение, която отчита статистиката за септимври:

    Северен централен район  Русе - 1437 - Разград 1554 , Габрово 1495

  За Русе по тримесечия числата са- първо тримесечие- 1287, второ- 1374 и трето- 1420.

    Идва един напълно резонен въпрос, който, за съжаление, потънали в апатия, никой не задава:

Не е ли редно народните избраници да получават увеличението на заплатите си не върху средната брутна работна заплата за страната, а за региона, от който са избрани?

   Така например- за Русе средната заплата е 1420 лева и на 8-те депутати от 19-ти МИР заплатите да се изчисляват на тази база.

  Нормално ли е в този момент заплатите на народните представители само за три месеца да нараснат с повече от линията на бедност в страната? Само за месец увеличението им общо е минимум 120 000 лева...

   Хубаво е, се сме съпричастни към всичко, ставащо по света, и всякакви инициативи, оргинизирани и подкрепяни от организации и институции. Но явно справедливостта относно възнагражденията на народните представители е тема- табу, най-вече за самите тях. Не един път е правен опит тази тема да се дискутира, но явно знаейки, че предварително са обречени на провал.

   Вместо да се предлагат референдуми за какво ли не- да се направи такъв за размера на Депутатските заплати. И крайно време е да се обвържат с конкретни решения, свързани с решаване на  проблемите на техните избиратели.

   Да не говорим за цените в парламентарния ресторант, застинали от времето на Тодор Живков....

                 
     


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha