Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Балада за простолюдието и лъжедимитриевците

Публикация 06 Nov, 2022 / Г-н БАЛЕВ

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

    “Новини с добавена стойност” е хибридна амалгама от думи прости и думи сложни в стил софистициран пънк-рок.
***

   Банкерът Хампарцумян наскоро заяви, че простолюдието не може да се занимава с такива въпроси като въвеждането на еврото и влизането в Еврозоната.
    И то си е така - на Бай Митю не му е изобщо в компетенциите какво да се прави с националната валута.
   Едно време на никого нямаше и да му хрумне, че има “мнение” по някой специализиран въпрос. Преди беше - имам си мнение, но не го поддържам!
   Хората по Бай-Тошово време си гледаха работата - кой краде, кой лъже, че работи, кой откровено и пълноценно безделничи... Всеки си знаеше мястото. А сега всеки си въобразява, че има мнение.
   Хората, това най-голямо и ценно национално богатство, събират някакви боклуци от улицата, носят ги на пунктовете за вторични интелектуални суровини и ги продават във Фейсбук и Телеграм под формата на “лично мнение”.
   Аз, вика, мисля с главата си, не можете да ме излъжете!
   Аз пък направо си промених възгледите.
   Едно време виках на хората като Димитри Иванов - хайде да помислим! Имаше такава рубрика - хайде да помислим. В интернет между другото съществуват Лъжедимитри Ивановци, но както и да е.  
   Сега стоя в противоположния окоп - хайде да не мислим!
   Даже в Деня за размисъл предлагам да не мислим, защото пак ще измислим някоя дивотия. А следващият Ден за размисъл не е зад планините, тоест не е много далеч.
   Като гледам какви парламенти избираме, почвам да губя вяра в демокрацията.
   Това е, разбира се, шега - аз не съм опонент на мишлението, по-скоро съм стъписан от масовото разпространение на лъже-мишлението.
Както обичам да казвам - народът е мъдър, но хората много лесно се лъжат.
***
   В руската история има един период на смутове, малко след Иван Грозни, когато се появяват претенденти за престола, останали в летописите с имена Лъжедимитрий Първи и Лъжедимитрий Втори. Че даже Трети и Четвърти Лъжедимитрий се появяват, но те са твърде незначителни.
   Родил се на света някакъв просто Димитрий, син на Иван Грозни. Тоя Димитрий благополучно го заклали в детска възраст. А когато започнали смутове и нестабилност, един след друг на историческата сцена започнали да се издигат самозванци, които претендирали, че са чудодейно спасилия се от заколение Димитрий Иванович, законен наследник на Грозни.
   Простолюдието вярвало на тия измамници имперсонификанти. И сума глупости извършили по руските земи - огън, сеч, насилия. Първият Лъжедимитрий май че бил поляк или украинец, доста образован и свободомислещ. Той дори поцарувал почти цяла година в Москва с една полячка, също голяма аферистка. Имал някакви прогресивни идеи за религиозна търпимост, за европейски начин на живот и тем подобни. Нямало чак да въвежда еврото, щял да изчака няколко века. Ама бързо го ликвидирали, а следващите лъжедимитриевци вече били откровени разбойници.
   Но и те успели да повлекат след себе си простолюдие, което да мятат в месомелачката на безумни военни операции.
   Вторият Лъжедимитрий завъртял жената на Първия - полячката Марина Мнишек. Нататък да не ви разправям, че става хептен мътна и кървава.
***
  Има една хипотеза, че сегашната спецоперация в Украйна ще има катастрофални последици за Русия в цялост и за Путиновия режим в частност. Ще има смутове като след Иван Грозни. А личният живот на Владимир Путин е толкова обрасъл с митове, че като нищо ще се появят някакви самозванци - лъжепутинчета, ужким наследници на Страшния цар.
   А пък Дмитрий Медведев, може би сте забравили, когато беше президент, се водеше малко нещо либерал. Даже някакви прогресивни реформи и сближаване на Русия с Евроатлантическия свят се наблюдаваше по време на неговия мандат.
   А сега не прилича на себе си, като някакъв Лъжедмитрий Медведев е. Пише налудничави възвания в Телеграм за десатанизацията и си общува директно с разкъсаната облачност на небосвода.
   Ние, вика, можем да ви избием до крак за нула време, но не искаме, защото се борим с върховния властелин на ада, каквото и да е неговото име - Луцифер, Сатана или Иблис… Нашето оръжие е простата Истина, а на Дявола - сложната лъжа!
   Дори аз не мога да измисля такава дивотия и, разбира се, изпитвам творческа завист. И така разбирам, че аз съм простолюден автор, а Лъжедмитрий Медведев е дяволски сложен и гръмотевичен като някакъв Посейдон, който потопява крайцери.

Димитре! Хей, не ме лъжи със бонуси -
не ще да ти повярвам, нито грам!
Ти целият скован от адска злоба си,
вони на сяра твоят Телеграм!

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама