Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Иван Хиновски: Най-изгодно в момента е отоплението с климатици и на дърва

Публикация 04 Nov, 2022 / akcent.bg

   „Въпреки ръста на цената на дървата, отоплението с тях все още е едно от първите три най-евтини. Разбира се, не включвам въглищата, които са свързани с много тежки усилия и не всички възрастни хора са в състояние да го правят. Но от най-ефективния тип отопление е с климатици, особено най-новите, хиперинверторни модели, които с един киловатчас вложена електрическа енергия се получават между три и четири киловатчаса ефективна топлина.“ Това каза в ефира на Euronews Bulgaria енергийният експерт Иван Хиновски по отношение на различните видове отопление за предстоящия зимен сезон.

   „Другият вид отопление, който все още е в групата на изгодните, е топлофикацията. Колкото и да изглежда критикувана, тя все още предлага една услуга на конкурентна цена и в комфортни условия“, добави той.

   „Най-скъпият вид отопление в момента все още излиза на природен газ, докато цените не се нормализират в рамките на миналогодишните. Но най-скъпият е с електрическа енергия с уреди, които са конвекторни. Тоест, не са с инверторен ефект като климатиците. Това са т. нар. печки духалки или конвекторни електрически отоплителни уреди. Те са най-неизгодни.

    За един двустаен апартамент цената излиза 500-600 лева на месец“, поясни Хиновски.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама