Днес е : Вторник, 28 Март 2023

97 специализирани машини са в готовност да чистят републиканската пътна мрежа в Русенско

Публикация 01 Nov, 2022 / akcent.bg

Във всички 67 училища и 39 детски градини отоплението е гарантирано

   Област Русе е в готовност за предстоящия зимен сезон, като за поддръжката на републиканската пътна мрежа в региона са ангажирани 97 снегопочистващи машини, включително комбинирани такива с гребла и товарачи, както и четири роторни снегорина. Тук трябва да се направи обаче уточнението, че в тази бройка не влиза снегопочистващата техника на общините. Специализираните машини ще бъдат разположени в седем опорни пункта в региона. Най-много техника ще бъде позиционирана край квартал „Долапите“. На място в готовност ще се намират 23 машини. Останалите 74 ще бъдат разположени в непосредствена близост до ДЗС, Сливо поле, Писанец, Сеново, Обретеник и Бяла.

   Така се цели максимална оперативност при тежки снегонавявания и съответно реакция в най-кратки срокове. Предвидени са и възможности за изтегляне на закъсали автомобили по поддържаните пътища. Това става ясно от представените доклади на общините и институциите от региона пред областния управител Анатоли Станев, който още миналия месец разпореди предприемането на превантивни мерки за намаляване на негативните последствия за населението и осигуряване на нормално функциониране на инфраструктурата при усложнена зимна обстановка.

   Общините в Русенско също имат сключени договори или са в процедура по сключване на такива с фирми, осигуряващи снегопочистването. Налични или в процес на доставка са и необходимите инертни материали, луга и сол. Осигурено е и почистването на ГКПП „Дунав мост“, като тази година почистването ще извършва съвместно. Областният управител Анатоли Станев ще проведе и среща с ръководството на префектурата в Гюргево. Създадена е организация при необходимост движението на леки и тежкотоварни автомобили да бъде спирано още в някои от съседните области. Предприети и са всички необходими мерки за безпроблемното движение на пътническите и товарни влакове на територията на региона.

   Актуализирани са списъците с болни на хемодиализа, като 97 от тях са на лечение в Университетска болница „Канев“, а други 13 в многопрофилната беленска болница „Юлия Вревска“. Не се очертават проблеми при извозването на пациентите, като за целта ще се използват автомобили на двете болници. Общо линейките на Спешна помощ, които са в готовност за работа при зимни условия в областта, са 13, като отделно 6 коли са в резерв. Лечебните заведения също разполагат с отделни транспортни средства.

   В случай на крайна необходимост на помощ могат да се притекат и шест специализирани машини на Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Сред тях са два ратрака, най-често използвани за спасяване и превоз на бедстващи хора или осигуряване на продукти от първа необходимост, както и една верижна машина тип „Четири сезона“, която е с товароносимост 7 тона и е необходима при транспортирането на инертни материали при тежки пътни условия. Налични са още две високопроходими UTV-та за превоз на малки товари до 100 кг, както и едно ATV. Освен това има и допълнителна техника, която може да се използва за извличане на закъсали моторни превозни средства, както и при евентуални пътно-транспортни произшествия.

   Във всички 67 училища и 39 детски градини е осигурено отопление, а там, където се използва училищен транспорт, то той е преминал през технически преглед. Данните сочат, че съответните училищни автобуси са в изправност и добро техническо състояние.

  Не на последно място трябва да бъде отбелязано, че във всички общини от областта е обезпечено безпроблемното функциониране на социалните услуги, а също така са определени и места за настаняване на бедстващи хора. От Българския червен кръст /БЧК/ са в готовност са отворят и кризисната трапезария за бездомни лица.

   Колкото до ВиК ремонтите в Русе, то до края на ноември се очаква да приключат дейностите по най-невралгичните точки в града. Става дума за кръстовищата на булевардите „Цар Освободител“ и „Христо Ботев“, както и на улиците „Доростол“, „Плиска“ и „Яребична“. До 31-и този месец би трябвало и по споменатите участъци да се положи асфалт.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама