Вторник, 26 Септември 2023

SOS& Полицията в Русе- Увеличава се консумацията на марихуана, метамфетамин и амфетамин сред подрастващите

    SOS& Полицията в Русе- Увеличава се консумацията на марихуана, метамфетамин и амфетамин сред подрастващите
Публикация   07:04     31 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     1338

Явор Димитров- за 10 месеца са заловени и арестувани 60 дилари на дрога, придобивянето й по интернет е масово

  

    Проблемът с разпространението на наркотици е огромен. По този проблем не се работи от неговите корени. Те са много.

  Един от тях, според мен, поне по това, което се вижда е, че не се работи по ограничаване разпространението и ликвидираното на наркотиците.

Тогава съвсем логичното за мен заключение е, че върху разпространението на наркотиците е опънат чадър, палатка или някаква огромна конструкция, която пази.

  У нас притежанието и разпространението е незаконно, престъпление е.

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски“ в София

                   19.10. 2022 г. в предаването "Тази сутрин" по БиТи Ви

  Снимка: Авторът

    Областната дирекция на МВР Русе работи усилено срещу разпространението и производството на наркотици в Русе и региона. Инспекторите изнасят беседи и лекции в училищата с най-уязвимите ученици, които са на възраст между 10 и 15 години. Това заяви пред Акцент.БГ  Явор Димитров, зам. директор на ОДМВР Русе, член на Общинския съвет по наркотични вещества- Русе.

   Служителите на полицията познават основния контингент, който се занимава с разпространение на наркотици, както и основните им клиенти.

   От началото на годината са заловени 9 килограма марихуана, 513 броя растения канабис, около 600 грама метамфетамин и още толкова амфетамин и 235 таблетки екстази.


   Наблюдава се тенденция към намаляване на употребата ма хероин сред  наркозависимите, но се увеличава използването на марихуана, метамфетамин и амфетамин.
   Арестувани са 60 души при 49 случая, по които полицията е работила.
 

    Няма непълнолетни дилъри, но такива има при употребяващите наркотици.
   Най-активни сред разпространяващите дрога са тези са между 20 и 40 години - задържани са 52 души. А над 40 години са арестувани 8 души.
 

   От арестуваните 60 души 40 са дилъри -привлечени като обвиняеми или предстои да бъдат привлечени за държане и разпространение на наркотици.
   Останалите 20 души са консуматори, у тях са намерени наркотични вещества. Сред тях няма непълнолетни и малолетни.

   Ако допреди десетина години в града имаше изградени три или четири групи, организирани за разпространение на наркотици и за т.нар. "зарибяване". От десетина години насам придобиването на наркотици по интернет е масово. Всеки сам си търси и намира наркотици основно от градовете София и Варна и Сливен, в няколко случая и от Плевен. Няма ги и ярко изявените дилъри, които обикалят около училищата, разказва Димитров.

   Явор Димитров коментира и цената на различните наркотични вещества на русенския пазар.  Грам хероин вече струва по-малко, пада цената му , защото търсенето намалява.   Марихуаната е около три пъти по-евтина,  като цената зависи от качеството. От грам могат да бъдат "свити" около две цигари.


  Най-много варира цената на таблетка екстази. Тя зависи през колко "ръце" е минал наркотикът. Може да се намери таблетка на цена от тази за кутия цигари до пет пъти по-скъпо.


    Цената на метамфетамина - т.нар. "кристал" или "пико", се покачва, тъй като търсенето е голямо. Ако допреди две години цената беше между 50 и 60 лева за грам, сега започва от 80 лева и може да стигне до 100 лева. Това е най-масовата дрога. Тя може да бъде приготвена и в домашни условия.

   Грам амфетамин се намира на цена на килограм сирене или кашкавал.

   17 души са задържани за отглеждане, притежание и разпространение на марихуана, а за синтетичните наркотици - 23 души, а за хероин - трима души.

При различни операции от началото на годината са разкрити осем оранжерии за отглеждане на марихуана.

    Според Явор Димитров от ръководството на МВР има уверение,  че ОДМВР ще се сдобие до средата на 2023  година с газов хроматограф, който да може да прави анализ и да изследва метамфетамини и амфетамини, за да могат досъдебните производства, които се образуват срещу лицата, разпространяващи и употребяващи наркотици. Това ще позволи  да бъдат внасяни  и завеждани  дела на търговците на наркотични вещества в по-кратки срокове в съда.

   Зам. директорът на ОДМВР обаче е на мнение, че в борбата за разпространение на дрога в града трябва да бъдат реално ангажирани преди всичко родителите,  учителите, както и цялата общественост в Русе и в Региона.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha