Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Бизнесът иска по-високи командировъчни за служебни пътувания

Публикация 20 Oct, 2022 / akcent.bg

    Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) предлага актуализация на двете наредби за служебните командировки – едната е за пътувания на служителите в страната, а другата в чужбина. Това обяви пред TravelNews Димитрина Горанова, председател на организацията. „Заради по-високите цени на горивата и инфлацията се повишиха цените за настаняване в хотелите у нас и зад граница. Определените тавани от държавата за допустими разходи на фирмите при командироване на служителите са прекалено ниски и трудно можем да настаняваме хората по тях“, заяви Горанова.

   Двете наредби по Кодекса на труда не са актуализирани от 2011 г. и от тогава в тях стоят определени максимални стойности. Официалната инфлация според НСИ от 2011 г. до август 2022 г. е 38% и поне с толкова трябва да бъдат обновени цифрите в наредбите, смята Горанова. В момента за страната са позволени 10 лв. при еднодневна командировка, 20 лв. на ден при двудневно пътуване, а за хотелско настаняване - 60 лв. „Тези стойности не стигат за настаняване и за закуски, обяди и вечери“, коментира още Димитрина Горанова.

   За чужбина допустимите разходи са разбити по държави. В повечето страни от ЕС е определена максимална цена за настаняване от 130 евро и 35 евро дневни. За много държави извън Общността сумите са съответно по 90 долара и 30 долара. „Почти никъде вече не може да се спи за тези пари в 3 и 4 – звездни хотели по света. Трудно се намират и в покрайнините на големите градове, което оскъпява командировките, защото трябва да се дават повече средства за транспортни разходи“, коментира Димитрина Горанова. Според нея трябва да има по-голяма гъвкавост за бизнеса, за да може да осигурява необходимите средства на служителите си спрямо конкретната цел на пътуването и локацията на събитията.

   АБТТА ще изпрати писмо до Министерството на финансите и до Министерството на труда и социалната политика, за да бъдат направени промени в наредбите. Организацията ще иска подкрепата и на работодателските организации. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев подкрепя актуализацията на наредбите и ще изпратят своето становище до министерствата. „Подкрепяме предложението и действително трябва да се актуализират цените спрямо инфлацията“, заяви пред TravelNews Велев. Положението в момента се отразява негативно на бизнеса.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама