Четвъртък, 20 Юни 2024

Дъвката РО-РО терминал Русе- Гюргево отново се задъвка

 Дъвката РО-РО терминал Русе- Гюргево отново се задъвка
Публикация   12 Окт, 2022   /     akcent.bg   /     1133

   За трети път през последните четири месеца извънредният и пълномощен посланик на България в Румъния Радко Влайков проведе среща с представители на властите в Гюргево относно възможностите за по-бързо пускане в експлоатация на фериботната линия между Русе и Гюргево. По време на срещата с председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну участва и областният управител Анатоли Станев, който е сред основните застъпници на идеята.

   В рамките на визитата бе осъществено и посещение на място на тамошния ро-ро терминал. Станев отчете, че спрямо последното му посещение на терен в северната ни съседка има напредък спрямо лятото. Въпреки това той отбеляза, че вече няколко пъти има забавяне в сроковете, касаещи възобновяването на фериботната линия и очаква по-добра организация при изпълнението на планираните дейности. „Реализирането на този проект ще спомогне за решаване на редица транспортни проблеми, касаещи двете държави и от които най-потърпевши са жителите на област Русе“, заяви Станев. „Готов съм да окажа всякакво съдействие на национално ниво“, допълни още той. Бяха поставени и редица въпроси, свързани с възможността за ускоряване на изграждане на сградите на органите за граничен и митнически контрол, както и относно драгирането в непосредствена близост до брега, където ще пристигат фериботите.

    Председателят на Окръжния съвет в Гюргево декларира ангажираността на местните власти с решаването на всички въпроси, които са от тяхната компетентност, като същевременно запозна българските представители с някои въпроси, касаещи пускането в експлоатация на фериботната връзка, които са в компетентностите на централната власт. Според представителите на фирмата оператор от румънска страна още около месец остава до края на ремонтните дейности по административните сгради на ро-ро терминала. Толкова се оказва и срокът за дейностите по драгиране. Въпреки това може да има известно забавяне поради необходимостта от допълнителни инфраструктурни подобрения.

   Припомняме, че фериботната линия между двата града се възстановява след 15-годишно прекъсване в изпълнение на подписаното на 29 април тази година в Букурещ споразумение по въпроса между правителствата на двете държави.

    Посланик Радко Влайков потвърди и изказваното досега предложение на българската страна във връзка със забавянето на подготовката от румънска страна, да се ускори пускането на фериботната линия, като на първо време съвместната гранична и митническа проверка да се осъществява на българска територия. От своя страна Станев бе категоричен, че властите в България имат готовността да пуснат веднага в експлоатация трасето, след като за това се получи съгласие на румънската страна. Припомняме, че още към края на юли тази година всички дейности по възстановяването на инфраструктурата на територията на фериботната площадка при Русе бяха финализирани. Очакванията са фериботът да превозва между 250 и 300 камиона на денонощие в едната посока.

   Срещата се осъществи със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, като на нея присъстваха още ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси към родната мисия в Букурещ Ивайло Маринов, съветникът в Посолството Георги Пройнов, заместник-председателят на Окръжния съвет Кристиян Анкуеску, както и представители на оператора от румънска страна.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още