Днес е : Четвъртък, 1 Юни 2023

Целта на България била да регистрира ръст, а не да изпада в рецесия

Публикация 10 Oct, 2022 / akcent.bg

Не просто ръст, а "значително увеличение"

   "Кризите в света се преплитат, но нашата цел е не просто да не влезем в рецесия, а да използваме момента и да увеличим значително икономическия си ръст."

 Това каза министърът на икономиката Никола Стоянов пред журналисти преди среща с представители на австрийския бизнес у нас, цитиран от БТА. 

   Министър Стоянов започва поредица от срещи във формат "закуска с инвеститори". Разговаряме сериозно с българския бизнес през браншови организации и работодателски организации, но сега искаме да чуем чуждите компании, уточни той.

   Целта е представителите на чуждестранния бизнес у нас да имат директна и регулярна форма на комуникация с ресорния министър. В неформална среда днес ще чуем техните проблеми, което ще ни помогне да се подготвим по-добре за промени в Закона за насърчаване на инвестициите и за организация на индустриалните ни зони.

   Искаме да им дадем бърза писта, по която те могат да стигнат до министъра, каза Никола Стоянов.

   Основната ни помощ за фирмите беше да им осигурим енергия. Осигурихме енергия, и то на добри цени. Затова искаме чужди компании да инвестират в страната, а наши фирми да заемат свободни пазарни ниши в Европа, добави Стоянов. 

  На края на преговорите сме за инвестиции за 200 млн. евро, като някои от фирмите ще бъдат обявени скоро, обеща министърът. Вече търсим не просто инвестиции, а инвестиции с добре платени работна места или такива с висока добавена стойност, която да остава в България, каза още служебният министър на икономиката. 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама