Понеделник, 2 Октомври 2023

"Дунарит" на прага на своята 120-а годишнина

Публикация   07:26     29 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     204

Инж. Петър Петров, изпълнителен директор на "Дунарит" АД

   Срещате ли проблем с недостига на кадри за вашия бизнес? Имате ли стратегия за привличане и задържане на служители?

   В дружеството работят около 900 души. Вече е кристално ясно, че проблемът с недостига на хора с техническо образование е национален. Още по-големи трудности ни създава обстоятелството, че образователната система не е в състояние да подготви такива кадри. Бяха направени някакви стъпки в правилната посока, но те ще дадат резултат след повече от 6-7 години. Търсим кандидати, които осъзнато искат да работят при нас. Създаваме всички условия, за да се чувстват нашите служители добре и да искат да останат, да работят, да се учат и да получат това, което другаде не са получили досега.

От два месеца функционира детски кът "Дунарит", създаден по Програма към Европейския социален фонд с национално и европейско финансиране. Капацитетът й е 60 деца. Времето и интересът към него ще ни помогнат да решим дали да се възстанови като детска градина, каквато е функционирала преди много години.

   Дружеството подкрепя всички местни и национални инициативи, които имат широк обществен отзвук. "Дунарит" е спонсор на националния отбор по художествена гимнастика и на общинска фондация "Русе - град на свободния дух".

   В какви нови проекти инвестирате през тази година?

   Стараем се всяка година да имаме поне един нов продукт на пазара. Стремим се да осигурим и необходимото оборудване за производството му. "Град 122 мм", реактивен снаряд, е едно от изделията, върху които работим. В България не е произвеждан досега.

Основен приоритет тази година е възстановяването и модернизирането на една от производствените мощности, пострадала при инцидент преди година и половина. Продължава инвестирането на средства за закупуване на високопроизводителни и модерни машини с цифрово програмно управление с цел енергийно по-ефективно производство.

   Как се справяте с нарушените вериги на доставки и поскъпването на суровините?

   Нарушените вериги на доставки и покачването на цените на суровините са може би най-силно влияещите фактори, свързани освен с пандемичната обстановка и с войната в Украйна. Поради рязко увеличените срокове на доставка сме принудени да създаваме резерви. Засега успяваме да балансираме между риска от създаване на ненужни запаси, което намалява оперативните ни ресурси и запазва способността ни да реагираме адекватно на желанието на нашите клиенти. Това наложи да търсим алтернативни източници за доставки на материали.

   Как планирате да решите проблемите, предизвикани от евентуален дефицит на природен газ?

   Планирани са инвестиции в проекти за алтернативни източници на енергия, например фотоволтаична централа и преминаване към други видове гориво освен метан. Имаме 20 дка плоски покриви, върху които могат да бъдат поставени соларни панели с мощност около 10 мегавата. Целта ни е да инсталираме толкова мощност, колкото ни е потреблението.

   Каква е ситуацията за вашия бизнес на пазара, на който оперирате?

   Обезпечени сме с договори за производство на продукция до средата на 2023 г., като обстановката на световните пазари е много динамична и трудно предвидима.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha