Днес е : Неделя, 5 Февруари 2023

Финансов анализатор: Еврото е в серия от проблеми, доларът е „най-чистата мръсна риза“

Публикация 27 Sep, 2022 / akcent.bg

   „Еврото има доста големи, фундаментални структурни проблеми, които са извън лихвените проценти. А и проблемите с конфликта в Украйна и енергийната криза в Европа, тя е много по-голяма, отколкото в Съединените щати, така че еврото е в серия от проблеми. Доларът, не бих казал, че няма тези проблеми, но за него има едно много хубаво определение: той е „най-чистата мръсна риза“, която виждаме сред валутите.“ Така анализаторът Борис Петров коментира в студиото на Euronews Bulgaria състоянието на финансовите пазари. Според него, в момента най-добрата възможност да съхраним спестяванията си е като инвестираме в ценни метали и суровини.

   Цялостно решение няма – много зависи от финансовите цели, които иска да постигне даден човек. Като цяло, доларът е доминиращата валута в света и няма валута, която е успяла да го победи от началото на годината. Еврото е загубило около 15%, което е фрапираща разлика – за първи път под паритета от 22 години насам. Ако искаме дългосрочно да запазим спестяванията си, за мен инвестицията е в ценни метали и суровини, които имат някаква реална стойност, е най-добрата опция.

   „Разбира се, някой може да опита да диверсифицира своята валутна експозиция от левове в долари, което за известно време ще бъде може би по-добрата идея. Много трудно е да се прогнозира за колко време, защото това зависи от темпа, с който централните банки ще продължат да затягат монетарната си политика“, смята експертът.

   „За момента виждаме, че ФЕД изпреварва, затова доларът буквално мачка еврото. И ако този темп продължи, много вероятно е да продължи и същия тренд. Но ако в даден момент ФЕД реши да даде пауза на тази тенденция по затягане на монетарната политика, може да видим леко връщане на еврото. Но аз не очаквам като цяло обръщане на тенденцията, така че еврото да си върне нивата от началото на годината“, добави той.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама