Преподавател от СУ: Сривът на политическата дискусия отблъсква избирателите

Преподавател от СУ: Сривът на политическата дискусия отблъсква избирателите
Публикация   27 Септ, 2022   /     akcent.bg   /     518

   Това беше предизборната кампания, в която в най-млака степен можехме да чуем съдържателни послания, добре структурирани програмни предложения от страна на политическите партии. Почти всички представители на партии се плъзгаха по повърхността на проблемите когато участваха в различни формати на дискусии в медиите.

   Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Ваня Нушева, преподавател по политическо поведение, избирателни системи и изборна администрация в Софийския университет.

  Роля за това имат и форматите на самите медии. Когато се организира дебат, в който участва представител на политическа партия и трябва да отговори на проблеми от международната, икономическата, социална политика, нали си давате сметка, че не е възможно в рамките на половин час всички тези проблеми да бъдат разгледани задълбочено от няколко предствители на политически партии?

            Няма и лидерски дебат, което е тенденция от няколко години

   Представителите на партиите избягват прекия конфликт и задълбочената дискусия по същество. По-скоро едностранната комуникация политик-избирател е подходът, на който залагат голяма част от политическите партии. Това е по-лесният начин. На този етап имаме сриване на качеството на политическата дискусия и дебата в рамките на предизборната кампания. Това отблъсква избирателите. Общите приказки по различните сектори и политики. Показва подценяване на собствената отговорност на хората, които са се заели с политика. Видяхме кандидати, които не разполагат с компетентност и познания дори за сектори, в които претендират, че са компетентни.

Нушева каза на политиците, че тази седмица могат да отправят своите послания и да представят по-систематизирани предложения към избирателите.

   Обществото няма усещането, че има ясен лидер, който да формулира ясна програма за развитие на България и излизане от кризата

   Твърде хаотични и общи послания виждаме от страна на всички политически партии. Твърде много са разделителните линии, които партиите поставят. Усетиха се, че това не е печеливша стратегия и сякаш в последните семдици избягват да ги поставят. От тази гледна точка е много трудно да посочим, че има победител в рамките на дискусията. Това, което виждаме е силното противопоставяне между политическите партии.

   Машинното гласуване изчисти много проблеми в изборния процес. Съдейства за намаляване на неволни технически грешки и съзнателни подправяния на изборната документация. До определна степен то направи по-трудни възможностите за контролиране на вота на избирателите.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha