Четвъртък, 30 Май 2024

Над 6 милиона и половина са имащите право да гласуват на 2 октомври

Над 6 милиона и половина са имащите право да гласуват на 2 октомври
Публикация   14:47     26 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     402

избиратели, право, гласуване

   На 22 септември получихме информация от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“, че около 6 милиона и 600 хиляди са всички български граждани, които имат избирателни права, независимо къде живеят по света. Това заяви пред БиТиВи зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

   Тя поясни, че ако се прави съпоставка с преброяването трябва да се разбере, че в него са участвали българските граждани, които са били на територията на страната и са пожелали да бъдат преброени или са намерени в жилищата, в които живеят, от преброителите.

 „Не можем да съпоставяме броят на избирателите по избирателните списъци, защото български граждани с българско ЕГН и постоянен адреси, защото гражданин, който може 30 години да не е идвал в България фигурира в избирателните списъци“, обясни тя.

  Матева каза, че не е имало правно основание за разкриване на подвижни секционни избирателни комисии за карантинираните заради пандемията хора, както се случи при предходните избори, тъй като няма извънредна епидемична обстановка. „Взехме решение, че тези избиратели ще гласуват с подвижните секционни комисии за хора с трайни увреждания. Кметовете на общини, в зависимост от броя на подадените заявления от лица с трайни увреждания и от поставени под карантина, ще разпределят времето през деня, когато те могат да гласуват. Първо ще гласуват избирателите с трайни увреждания, след което тези под карантина“, добави тя.

   „За да се успокои обществото ще се броят контролните разписки от машините. Резултатът от изборите е това, което е записано в машините. ЦИК реши, че е добре да се направи 100% преброяване, за да няма поводи да се говори срещу изборния процес. Един от ефектите на машинното гласуване е бързата обработка на резултатите“, уточни говорителят на ЦИК.

   Вече се извършва инсталацията на софтуера на машините, които ще бъдат използвани в изборния ден а 2 октомври.

   „От всичко, което чуваме, не се очаква висока избирателна активност. В последната седмица на предизборната кампания очаквам избирателите да преценят, че това е техен дълг, а начинът, по който се управлява държавата, зависи от нас“, подчерта Матева.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha