Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Местните сортове са настящето и бъдещето на българското вино

Публикация 26 Sep, 2022 / akcent.bg

   Виненият туризъм е ключов за лозаро-винарската индустрия, защото емоцията е това, което движи винения любител. Това каза Катя Йончева, издател на каталог за вино, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

   По думите на Йончева през последните 10 години българските вина все по-успешно се налагат на чуждестранните пазари след огромния спад след 90-те години, но пътят, които предстои да се измине е огромен и държавата трябва да застане зад сектора, за да имат българските вина име, което да бъде разпознаваемо. Вече има доста сдружения на лозаро-винарите от различните региони, които търсят срещи с държавните институции. За щастие срещите вече се случват, но за съжаление е много дълъг пътят, който трябва да се извърви. Местните сортове са настоящето и бъдещето на българското вино на фона на климатичните промени, които са факт навсякъде.

     "Тази година Франция видя нечувани горещини и суша. В Германия също има проблеми. Екстремното време е проблем за всички винари в Стара Европа".  

   Реколтата от вино тази година на територията на България има спад в сравнение с миналата. Сушата беше огромният проблем, като спадът е от порядъка на 10%, а на някои места - 20%, заяви Йончева. "Имаше нетипична пролет със затопляне през април, а след това много ниски температури, слана, измръзвания".

   Щетите, нанесени от природното бедствие в Поморие и региона, където силна буря нанесе мащабни поражения на реколтата от грозде, гостенката коментира така: "Това което се случва на полето е едно, но там продължават и проблемите с електрическото захранване. Значителна част от винените сортове са прибрани. Липсата на електричество затруднява самото вино-производство, защото бяло вино изисква охлаждане и не трябва да се допускат естествените температури на ферментация. Там има вече няколко дни, в които съоръженията са без захранване. Реколтата е добра като качество - киселини, натрупана захарност. Освен спадът в количеството на суровината тече истинска борба и за запазване на качеството".

   "Работим по своето 11-то издание на Винения каталог и с огромно удоволствие наблюдаваме подобрение на качеството на белите вина. Розетата са вече в един много по-разгърнат сектор от бледо-жълти до наситено-розови, защото имаше период, в който бяха много едностранни - бледорозови. Вече има доста по-сериозно раздвижване. Червените вина са традиционно добри и тяхното качество се запазва".   

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама