Днес е : Сряда, 22 Март 2023

ЕЦБ ще повиши лихвата до 3% до юни 2023 г.

Публикация 25 Sep, 2022 / akcent.bg

Общото парично затягане може да достигне 225 базисни пункта до следващото лято

   Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предприеме по-агресивни ходове на парично затягане от първоначално очакваното и ще повиши лихвата по депозитите до 3% до юни 2023 г., пише Bloomberg.

Трейдърите се подготвят за по-агресивни ходове от ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P. Трейдърите се подготвят за по-агресивни ходове от ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P.

   Според данните от суаповете, свързани с датите на заседанията за паричната политика на регулатора, трейдърите се подготвят за двойно по-бърз темп на затягане спрямо очакваното в началото на септември.

   Паричните пазари завишиха очакванията си с шест базисни пункта (б.п.) през юни, с което общо паричното затягане ще стигне 225 б.п., а това ще изстреля лихвата по депозитите до равнище от 3%. В момента тя се равнява на 0,75%.

   От юли насам ЕЦБ вече увеличи показателя с общо 125 б.п. По- рано през септември ведомството на Кристин Лагард одобри безпрецедентен лихвен ръст от 75 б.п. - най-голямото увеличение в историята на ЕЦБ, ако не се вземе предвид техническата корекция в седмиците малко след началото на паричния съюз.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама