Днес е : Понеделник, 26 Септември 2022

Русе отбеляза 114 години от Независимостта на България

Публикация 22 Sep, 2022 / akcent.bg

   „Най-светлият празник в историята на всяка държава е Денят на нейната независимост. За нас 22-и септември е и сред най-ярките уроци по политическо мъжество и лидерство, израз на волята на българския народ и неговите водачи за утвърждаване на страната ни като равноправна на останалите европейски държави. Израз на характера на далновидните ни политици, за които личното достойнство и националният идеал са били същинският смисъл в живота им. Само за 30 години след Освобождението, по-малко отколкото трае настоящият преход, е израснало поколение държавници, което с воля и последователност съумява безупречно да отстои въжделенията на народа и заветите на Възрожденците ни, без да се съобразява с мнението на Великите сили“, каза областният управител Анатоли Станев в обръщението си към русенци по случай 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

   След словото му приветствие към русенци отправи и кметът Пенчо Милков. „Независимостта преди всичко е ежедневната, колективна отговорност за свободната българска държава, за свободната българска воля. Всеки ден ние трябва да доказваме, че сме смели, без да загубваме разума си, да действаме свободно и честно, без да препятстваме действията на другите, да говорим свободно, без да пречим на другите да го правят, да се изправяме гордо и смело пред своите опоненти и врагове, без да ни е страх да казваме и „Не“ на своите съюзници.“ С тези думи се обърна днес кметът Пенчо Милков към гражданите и официалните гости на тържествената церемония Отслужен беше и благодарствени молебен от свещеници от Русенската Света Митрополия начело с Негово Високопреосвещенство Наум. В чест на светлата дата беше строена и почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове. Също така присъстващите имаха възможността да чуят текста на манифеста, с който е обявена Независимостта на България.


Водещ на събитието бе актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Любомир Кънев. По традиция тържествената церемония, която бе организирана от Община Русе, завърши с полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата.

    Сред официалните лица на днешните тържества бяха още служебният министър на правосъдието Крум Зарков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев, общински съветници, както и множество представители на държавната и местна власт. На събитието присъстваха още и администраторът на Община Гюргево Йонел Мускалу и заместник-председателят на Окръжния съвет Елизабета Михалча.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама