Днес е : Понеделник, 26 Септември 2022

Кабинетът пита Конституционния съд за правомощията на главния прокурор

Публикация 21 Sep, 2022 / akcent.bg

Има прекомерно разширяване на надзора на главния прокурор върху всички сфери на управление на държавата, смята служебният министър на правосъдието

   Служебното правителство сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на основния закон, свързано с правомощията на главния прокурор. Това съобщи на брифинг служебният министър на правосъдието Крум Зарков след редовното заседание на кабинета.

   В същото искане молим да се обяви за противоконституционна разпоредба в Закона за съдебната власт, свързана с разпорежданите от прокуратурата проверки. Това е искане, което аз като правосъден министър анонсирах в началото на мандата на правителството, посочи Зарков, цитиран от БТА. Според министъра има прекомерно разширяване на надзора на главния прокурор върху всички сфери на управление на държавата и всички органи на централната и местната власт, което е в разрез с духа и буквата на Конституцията, постановяваща разделение на властите и гарантираща правовата държава. По думите му такава практика на толкова всеобхватен или общ надзор на законност е съществувала в България, но преди приемането на демократичната Конституция през 1991 г., която предвижда разделение на властите.

   Той съобщи, че въпросът, който се отправя към Конституционния съде, е: "Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор на законност над прокурорите, да им възлага извършването на проверки и спазването на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива."

   „Ние смятаме, че това не е допустимо, тъй като това право на главния прокурор трябва да бъде ограничено до работата на подчинените му обвинители в рамките на техните основни конституционни задължения, а именно да ръководят разследване, да повдигат обвинение, да ги защитават в съда, да искат отмяна на противоконституционни актове и други“, каза Крум Зарков.

   Зарков добави, че искането до Конституционния съд е илюстирано с примери от практиката, които са взети от официални доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона и съобщенията на нейната пресслужба. Като примери Зарков посочи разпоредени проверки на притежателите на разрешителните за оръжие без значение дали са за лов, за спорт, за охрана, проверки на пътната настилка и сигнализация, проверки за изплатените субсидии на политическите партии и други важни въпроси, за които има други контролни органи в държавата, чиито преки задължения са свързани с цитираните дейности. Според Зарков е безспорно, че главният прокурор и прокуратурата са изключитено важни държавни институции, но те не може да се опитват да заместват държавата и всичките ѝ органи. "Не и ако се опитваме да живеем в демократична държава", заяви министърът на правосъдието.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама