Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Пeчатите за СИК вече са в областна администрация в Русе

Публикация 20 Sep, 2022 / akcent.bg

    По-рано днес в Областната администрация в Русе при засилен мерки за сигурност пристигнаха 430 печата за избирателните комисии, които ще бъдат сформирани за парламентарния вот на 2-и октомври. Те ще останат под денонощна полицейска охрана в институцията, докато бъдат раздени на осемте общини от региона. На практика тези печати гарантират безпроблемната работа на изборните комисии, тъй като с тях с оторизира всяко решение и протокол.

    370 от печатите са предназначени за секционните избирателни комисии, а останалите 60 за подвижните секции. Независимо от това, че към момента са сформирани 327 секции в областта, а печатите са със 103 повече, от Районната избирателна комисия /РИК/ и Областната управа уверяват, че злоупотреби са невъзможни. Част от печатите са предвидени за резерва при повреда на другите. Всеки печат има уникален идентификационен номер и се предоставя срещу протокол. В деня на изборите всяка комисия бележи печата на произволно място, с който ще работи и съставя отново протокол. Този печат става уникален за съответната комисия.

    В началото на другата седмица се очаква да пристигнат и останалите изборни книжа. Бюлетините, както и машините, ще бъдат доставени непосредствено преди вота.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама