Днес е : Четвъртък, 1 Декември 2022

Анатоли Станев: Бизнесът има нужда от адекватно финансиране, кредитите не винаги са решение

Публикация 18 Sep, 2022 / akcent.bg

   Само четири дни остават до крайния срок, в който бизнесът може да кандидатства по първата отворена процедура по Плана за възстановяване и устойчивост – Технологична модернизация. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител на Русе Анатоли Станев и министъра на иновациите и растежа Александър Пулев. „Бизнесът има нужда от адекватно финансиране, особено в настоящата нелека икономическа ситуация, породена както от налаганите преди ограничения покрай Ковид-пандемията, така и от ръста в цените на енергийните ресурси. Кредитите не винаги са опция пред фирмите, най-вече в ситуацията на стопанска несигурност. Подобни мерки ще допринесат за възстановяването, устойчивостта и растежа на икономиката“, заяви Станев. Той бе категоричен още, че подкрепата за бизнеса посредством Плана за възстановяване и устойчивост и останалите европейски програми ще доведе до създаването на висока добавена стойност, а също ще повиши качеството на инвестиционната среда и ще се разкрият редица перспективи пред младите и образовани хора в България. „Именно технологичното развитие е в основата на иновациите, а от там и на по-високата конкурентоспособност. Всичко това ще рефлектира в една по-силна икономика, гарантираща повече работни места“, допълни още Станев.

   „Държавата работи на пълни обороти парите от Плана за възстановяване да достигнат бързо до бизнеса. Много се спекулира по Плана за възстановяване и устойчивост, но той е отворен и работи. Тези безвъзмездни финансови средства ще дадат възможност на микро-, малките и средни фирми да поемат глътка въздух“, категоричен бе министър Пулев.

   Към момента по процедурата са подадени около 900 проекта, като фирмите могат да се борят за общо 260 милиона лева. Кандидатстването е възможно до 21-и септември и е изцяло онлайн посредством системата ИСУН. Повече информация може да бъде намерена на уеб сайта на Министерството на иновациите и растежа, както и тук: https://eumis2020.government.bg/bg/s/800c457d-e8be-4421-8ed9-9e78d0a75c39/Procedure/Active.

   Същевременно по линия на структурните фондове на Европейския съюз от следващата година Министерството на иновациите и растежа ще разполага със 7 млрд. лв. за подкрепа на микро-, малки и средни, големи, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании.

   Ясно е, че две от програмите, които са на обща стойност 5 млрд. лв. са почти завършени и в процес на одобрение от Европейската комисия. Едната от тях – Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (2021-2027) /ПКИП/ с бюджет около 3 млрд. лв. вече е изпратена в Брюксел за одобрение. Втората – „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ /ПНИИДИТ/ с бюджет от 2.14 млрд. лв., предстои да бъде изпратена за одобрение до 23 септември.

   По линия на Министерството на иновациите и растежа до края на тази година само по Плана за възстановяване и устойчивост бизнесът ще бъде подкрепен с 600 млн. лв. Предвижда се до края на годината да се отварят още три програми по Плана за възстановяване и устойчивост – за киберсигурност и ИКТ решения в размер на 30.6 млн. лв., за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия в размер на 200 млн. лв. и за развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от 120 млн. лв.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама