Днес е : Понеделник, 26 Септември 2022

,,Еконт,, дари на Русе "Дворец на децата"

Публикация 17 Sep, 2022 / akcent.bg

Над 4200 деца е посрещнал Дворецът, превърнат в дом на знанията и уменията за бъдещите изследователи, откриватели и творци

   Вулкан и остров в центъра на Русе, кули, проектирани и построени от деца "инженери" - това е светът на знанията и модерното образование в "Двореца на децата" в крайдунавския град.

   Оригинално пространство за обучение, умения и личностно развитие на най-малките е създадено в началото на тази година по инициатива на "Еконт".

   Мястото, избрано за "Двореца на децата", е символично. Модерният образователен център с поглед към бъдещето е разположен на ул. "Олимпи Панов" 12, в бившата сграда на някогашната Българска земеделска банка. Построено през 1912 г., зданието с представителна фасада в стил неокласицизъм е модел за обществено строителство по това време.

   Емблематичната за града сграда е една от многото, които "Еконт" е реставрирал през годините. Новаторският дългосрочен образователен проект е сред най-мащабните в активната социална програма на компанията. Тя има за цел да вдъхне нов живот за старите русенски къщи.

   Основната линия, по която в "Еконт" са избрали да работят в полза на обществото, е знанието като най-трайната форма на инвестицията в бъдещето.

   Част от тази концепция е подпомагане развитието на Русе чрез модерното образование на най-малките му граждани.

Фотограф: Атанас Великов

   За своите обществени проекти от "Еконт" винаги се доверяват на доказани професионалисти от гражданското общество. В случая инициатор и ментор на "Двореца на децата" е Благовеста Ценова - майка мечтател, която вярва, че в детския свят няма невъзможни неща, когато възрастните подхождат с доверие и вяра в детските способности.

   Над 4200 деца е посрещнала досега реставрираната сграда - паметник на културата, в центъра на град. Тя е превърната в дом на знанията и уменията за бъдещите изследователи, откриватели и творци.

   В екипа, който осъществява амбициозната образователна програма, влизат представители на много различни групи - от педагози до градинари.

   Всички те - преподаватели, артисти, музиканти, програмисти, инженери, спортисти, художници, археолози, орнитолози, рибари, пчелари, градинари, са обединени от обща кауза - да помогнат на днешните деца да бъдат щастливи и образовани възрастни.

   Изрисуваните високи тавани, фоайето, пълно с детски книги, просторните учебни зали с много светлина подхранват детското въображение и любопитство.

Фотограф: Атанас Великов

   В залите на детския дворец са разположени и взаимно се допълват детска академия, "Монтесори" център и библиотека за играчки

   В "Академията по природни и инженерни науки и творчество" чрез визуално и звуково базирано образование децата могат да преживеят науката посредством приключения и експерименти. Малките участници "правят" вулкани, програмират платки, строят с мини тухли, изграждат електрически вериги, шият праисторически облекла.

   В центъра "Монтесори" има дългогодишни и опитни в този метод преподаватели, които помагат на децата свободно да проучват средата, която ги заобикаля.

   "Библиотеката за играчки" учи малките на живот с другите. Децата даряват играчки и вземат под наем чужди, като се възпитават в уважение и споделяне.

   "Дворецът на децата" е фондация за създаване на иновативно и модерно обучение. Заложили сме и на силна практическа насоченост, за да подготвим децата за съвременния технологичен свят. Нашият фокус винаги е бил споделеното знание, ние самите сме отворили знанието си за бизнеса с всички, които проявяват интерес към него", казва Донка Илиева, управител на "Еконт Експрес".

   Фактът, че дворецът е в реставрираната от "Еконт" сграда - паметник на културата, също има своята образователна функция, тъй като вкусът и естетическото възпитание се формират в най-ранна възраст.

   Запазването на духа на старите сгради е именно тази връзка между минало, настояще и бъдеще, която минава през знанието за това кой си и какво искаш да оставиш на хората след теб.

   В "Еконт" могат да разкажат много такива истории, в които днес има място за предприемчиви и талантливи хора.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама