Днес е : Неделя, 26 Март 2023

Ансамбълът на България спечели световната титла

Публикация 16 Sep, 2022 / akcent.bg

Възпитаничките на Весела Димитрова си осигуриха автоматично и квота за олимпийските игри в Париж през 2024 г.

    Новият ансамбъл на България спечели първата си голяма титла. Отборът в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова спечели титлата в многобоя на световното първенство по художествена гимнастика, което се провежда в столичната зала "Арена Армеец".

   Възпитаничките на Весела Димитрова, които наследиха ансамбъла, спечелил олимпийската титла в Токио преди година, се представиха отлично по време на дебюта си на шампионат на планетата. Те събраха сбор от 66.600 точки, след като получиха оценки от 33.800 на пет обръча и 32.800 на три ленти и две топки. Това им осигури съответно място и на финалите на тези уреди в неделя. Оценката на обръчи бе висока, въпреки допуснатите неточности, тъй като трудността на съчетанието бешее изключително висока. Представянето на ленти и топки бе достатъчно стабилно, за да осигури крайния сбор и световната титла. Изиграването на това съчетание дори предизвика сълзи у Весела Димитрова.

   Това е първа титла за България в многобоя при ансамблите от световния шампионат в Измир през 2014 г.

   Освен златните медали, ансамбълът автоматично спечели и квота за олимпийските игри в Париж през 2024 г. Квоти получават и следващите два отбора в класирането - европейските шампионки от Израел, които завършиха тази вечер на второ място (за пръв път в историята си) със сбор от 64.650 т. (33.850 и 30.800), както и ансамбълът на Испания, спечелил бронзовите медали с 63.200 (33.450 и 29.750). Италианките, които бяха определяни като фаворит за титлата, допуснаха грешки на ленти и топки, което в крайна сметка ги извади от борбата за медалите.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама